PORTUL NOSTRU ROMÂNESC A STRĂLUCIT CA SOARELE, LA CERNĂUȚI, Foto: ZorileBucovinei.com
Cata dragoste și cat respect fața de tezaurul folcloric au romanii noștri le-ar ajunge pentru ca toate duminicile din cursul anului sa le transforme in sarbatori ale cantecului, dansului și portului popular. Numai ca viața ne ofera tot mai rare prilejuri de bucurie. Nici pe departe nu-i cum ne-ar dori sufletul, ci mai curand asemenea duminicii de 14 mai, cu cer mai mult nouros decat insorit.
A fost poate un semn de la Dumnezeu, ca cea de-a treia ediție a sarbatorii Parada Portului Popular Romanesc, desfașurata sub egida Centrului Cultural Roman ”Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernauți, sa decurga intr-o permanenta perindare de luminescența și mohorare din inalturi, pentru a cugeta mai profund asupra rostului și menirii noastre pe acest pamant.
Intotdeauna am avut senzația ca, imbracand costumul popular, romanii, mai mult ca alte neamuri, trec prin miracolul intineririi, iși purifica sufletul ca in fața altarelor sfinte, devin mai buni, emana lumina dinauntru, aidoma candelelor aprinse la icoane.
Astfel iluminand i-am vazut pe conationalii ce și-au scos cele mai scumpe haine la plimbare pe cea mai frumoasa strada a Cernauțiului, despre care cutez sa amintesc ca, in perioada interbelica, s-a numit Iancu Flondor, in cinstea artizanului Unirii Bucovinei cu Patria-mama.
Cititi intreg articolul pe ZorileBucovinei.com
La data de 18 aprilie 1942 în comuna Viile Sătmarului s-a petrecut încă un eveniment…
La 17 aprilie 1916 în Birchiș, Caraș Severin, sătenii nu vor să voteze candidatul ungur.…
”O țară de oi merită un guvern de lupi?” (Edward R. Murrow) Suntem un popor…
Tribunalul Mehedinți a decis că refuzul Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți de a acorda acreditare jurnalistică…
O situație cu adevărat inumană este relatată într-una dintre lucrările istoricului român Vasile Lechințan: în…
Deputatul Anamaria Gavrilă reacționează printr-o scrisoare deschisă către TikTok și Facebook: Vrem transparență! "Toți cei…
Leave a Comment