La 16 mai 1880 trecea in nefiinta Simion Balint, unul dintre revolutionarii ce au luptat alaturi de Avram Iancu
La 16 mai 1880 trecea in nefiinta Simion Balint, unul dintre revolutionarii ce au luptat alaturi de Avram Iancu.
Simion Balint, preot greco-catolic si revolutionar pasoptist, s-a nascut la 10 septembrie 1810 in comuna Copăceni, judetul Cluj, fiind unul dintre revolutionarii care au luptat alaturi de Avram Iancu, in calitate de prefect al Legiunii Arieșului.
De la Simion Balint au ramas niste rapoarte foarte interesante ale Prefectilor de Legiune, niste rapoarte de altfel deosebit de importante pentru cunoasterea istoriei adevarate a Transilvaniei. Alaturi de rapoartele celorlalti Prefecti de Legiune: Avram Iancu si Axente Sever, documentele lasate in urma de Simion Balint descriu o istorie crunta si plina de framantari a Ardealului.
Descendent al unei familii nobiliare cu traditie preoteasca din Vima Mică (Țara Lăpușului), Simion Balint n-a scapat nici el de persecutiile indreptate impotriva romanilor, chiar daca imbraca vesmintele de preotie.
George Bariț (n.r. Gheorghe Barițiu) in “Adunarile nationale ale Romanilor si persecutiile contra lor” descrie un astfel de episod, in care preotul Simion Balint este supus unor groaznice tratamente si umilinte de catre “revolutionarii maghiari”:
Dupa ce a urmat studii teologice, Simion Balint a fost numit preot capelan in Roșia Montană. In evenimentele din 1848 a dat dovada de determinare si de o puternica stapanire de sine, astfel ca i s-a incredintat conducerea luptelor din partile Abrudului, Câmpeni pana la Iara-Buru, dovedind inalte calitati ostasesti, astfel incat acomandantul fortelor maghiare din perioada 8-19 iunie de la Abrud, Farkas Kemény, neizbutind sa treaca in nici un chip de apararea sa, si tinand cont si de aspectul ca aproape toti comandantii din zona erau preoti, a declarat ca in acest caz doar „dracul să se mai bată cu popii”.
Glasul.info
"„𝐄𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚̆ 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬̦𝐭𝐢𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨𝐝, 𝐒̦𝐭𝐞𝐟𝐚𝐧 𝐜𝐞𝐥 𝐌𝐚𝐫𝐞!” Miercuri, 2 iulie 2025, începând cu ora 10:00,…
Alexandru Dimitrie Xenopol was born on March 24, 1847, in Păcurari, a settlement in Iași, the…
Programul manifestărilor din cadrul Zilelor Rezistenței 18-20 iulie 2025, Mănăstirea Sâmbăta de Sus Vineri 18.07:…
Experimentul Pitești nu este doar o pagină întunecată din istoria României, ci una dintre cele…
O pagină tragică din istoria Maramureșului, uitată și neglijată pe nedrept 27 Iunie 1944 -…
Pe 27 iunie 1849, Avram Iancu a trimis un răspuns oficial colonelului ungar Iosif Simonffy…
Leave a Comment