ŞI PE TINERI TRECUTUL ÎI DOARE, Foto: ZorileBucovinei.com
Nu o dată, la manifestările organizate de societățile noastre românești (cu excepția festivalurilor la care participă colective artistice de copii), am auzit obiecții referitoare la prezența în număr foarte mic sau lipsa totală a tineretului. ”Unde-i tineretul, de ce atât de puțini tineri sunt printre noi?”, se întreabă patetic unii patrioți prezenți la evenimentele de respirație națională. Observații de acest tip au răsunat de multe ori la conferințele și mitingurile de doliu, inițiate de cele două societăți ”Golgota”.
Drept că, în ultimii ani, la activitățile ”Golgotei ” românilor din Ucraina, societate condusă de Octavian Bivolaru, această întrebare a dispărut de pe ordinea zilei. Deși s-ar părea că o societate, care se preocupă în exclusivitate de rănile trecutului și de reabilitarea martirilor neamului, nu este atractivă pentru generația în creștere de astăzi, conducerea ei a reușit, totuși, să trezească interesul tinerilor, asumându-și în mare parte obligația morală a profesorilor școlari de a le cultiva copiilor cunoștințe despre tragediile prin care a trecut neamul nostru.
Bunăoară, anul trecut, de Sărbătoarea Înălțării Domnului, care la români este și Ziua Eroilor, la momentul de reculegere de la memorialul ostaşilor şi martirilor români din fostul cimitir militar din Cernăuți, ridicat în perimetrul cimitirului evreiesc sub patronatul Societății ”Golgota” a românilor din Ucraina, au fost prezenți mai mulți copii decât adulți.
În lipsa unui preot, locul unde odihnesc osemintele a 695 de ostaşi români căzuţi în cel de-al doilea război mondial, iar mai târziu au fost aruncaţi şi 400 de martiri asasinaţi în primul an al dictaturii staliniste în ţinut a fost sfințit cu lacrimile din cântările sincere ale grupului de copii de la Centrul Bucovinean de Artă pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale româneşti, însoţiţi de vicepreşedintele Gheorghe Stratulat.
Cititi intreg articolul pe ZorileBucovinei.com
După ani de dominație austro-ungară, urmată de o perioadă tensionată de ocupație sârbească, Banatul istoric,…
Pe colina glorioasă a Albei Iulia, între zidurile ce aveau să găzduiască peste veacuri făurirea…
26 Iulie 1940 – Presiunea Străină și Demnitatea Românească Pusă la Încercare Ziua de 26…
La 26 iulie 1919 ofensiva maghiară este înfrântă și se retrage dincolo de Tisa. Au…
La 26 iulie 1921 intră în vigoare Tratatul de la Trianon între Puterile Aliate și…
Într-un context european tensionat, marcat de rivalități imperiale și de aspirațiile naționale ale popoarelor aflate…
Leave a Comment