La 13 septembrie 1848 a avut loc Batalia din Dealul Spirii

La 13 septembrie 1848 a avut loc Batalia din Dealul Spirii

Bătălia din Dealul Spirii de la data de 13 septembrie 1848 reprezinta ultima confruntare armata de pe teritoriul Țării Românești dintre armata otomana ocupanta si un corp de armata românesc.

Urmand curentul european de la 1848, Revoluția pasoptista din Țara Românească a avut initial un oarecare succes. Insa la inceputul toamnei a aceluiasi an, pe 13 septembrie 1848,  trei puternice coloane militare otomane (circa 40.000 de soldati) au pătruns în București, arestand liderii revolutionari si zdrobind minima rezistenta gasita in cale.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Speriati de dimensiunea corpului de armata otoman, membrii guvernului revolutionar provizoriu al Țării Românești si-au dat seama ca nu au prea multe sanse impotriva unei asemenea invazii.

La 13 septembrie 1848 a avut loc Batalia din Dealul Spirii

Cu toate acestea, puternicul spirit antiotoman a fost pana la urma cel care a generat un incident ce avea sa duca la declansarea unei adevarate batalii: la trecerea infanteriei si artileriei otomane in preajma unui podet aflat in calea Companiei de pompieri, sublocotenentul Bălășan l-a atins cu cotul pe un artilerist turc. Acest gest a fost suficient ca un maior turc sa-l loveasca cu latul sabiei pe sublocotenentul român. Ofiterul român a ripostat tragand doua focuri de pistol, ucigand maiorul turc, apoi tragand si spre Kerim-Pașa (căruia i-a ucis calul).

Bătălia din Dealul Spirii
Bătălia din Dealul Spirii

Dupa o lupta apriga intre trupele otomane si Compania de pompieri români condusa de Căpitanul Pavel Zăgănescu si asistata de soldatii din cazarma Alexandria din Dealul Spirii, turcii reusesc in cele din urma sa puna mana pe intreg orasul Bucuresti, imprastiind trupele române si inabusind astfel definitiv revolutia de la 1848.

Chiar daca deznodamantul Bătăliei din Dealul Spirii este unul nefavorabil românilor, se remarca totusi in istorie un moment in care românii isi manifesta o puternica dorința națională de autodeterminare.

Jertfa pompierilor cazuti in Bătălia din Dealul Spirii nu a fost uitata de catre bucuresteni, care pentru a-i comemora le ridica Monumentul Eroilor Pompieri din București, iar ziua de 13 septembrie a fost apoi sarbatorita ca fiind Ziua Pompierilor din România, o zi care a fost oficializata de catre autoritati in anul 1953.

“In anul 1900 s-a ridicat prin subscriptie publica un monument in Dealul Spirii. Acesta reprezinta pe un soclu de marmura cenusie un grup statuar din bronz format din Nike – zeita Victoriei care sustine un soldat ranit cu coiful cazut la picioare. Pe o placa de bronz se aminteste de lupta de la 13 septembrie 1848 intre pompierii lui Pavel Zăganescu si batalionul II condus de Radu Gloescu impotriva armatei turcesti comandata de Kerim Pasa” ( Istoria Fondarii Orasului Bucuresti, Dimitrie Pappasoglu)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Antiromânul Dan Alexe, agresat la Bruxelles: "România se situeaza printre țările cu orașele cele mai sigure din Europa și din lume"

mie sept. 13 , 2017
Antiromânul Dan Alexe, agresat la Bruxelles: “România se situeaza printre țările cu orașele cele mai sigure din Europa și din lume”. Scriitorul Dan Alexe este deja recunoscut atat pentru aversiunea pentru ceea ce el numeste “dacopatie” cat si cea la adresa neamului românesc, pe care il batjocoreste in fel si […]
Antiromânul Dan Alexe, agresat la Bruxelles: "România se situeaza printre țările cu orașele cele mai sigure din Europa și din lume", Foto original: dcnews.ro

Poate vă place și:

libris.ro