Carei

Campania de deznationalizare a vestului tarii continua: “Atentat la identitatea unui sat de moţi de câmpie”

Campania de deznationalizare a vestului tarii continua: “Atentat la identitatea unui sat de moţi de câmpie”. Rand pe rand, obiectivele culturale si identitare romanesti din localitatile din vestul Romaniei sunt deznationalizate sau lasate special in paragina, cu scopul de a fi distruse iremediabil si apoi demolate.

1 Octombrie 2017, Buletin de Carei: “Cu durere în suflet vă anunţăm că a mai avut loc un atentat la identitatea moţilor de câmpie din satul Ianculeşti ce aparţine de mun.Carei. După menţinerea  în izolare a Căminului Cultural care nu se vrea reabilitat şi este lăsat să se degradeze, a venit acum rândul Muzeului Satului.

Aici, în acest muzeu au venit numeroşi vizitatori care au lăsat câteva rânduri scrise în Caietul de Onoare. Străini din Londra au apreciat  acest colţişor care povesteşte singur despre istoria strămoşilor moţilor din Ianculeşti. 

Interpreţi de folclor sau urmaşi ai acestora au lăsat în caiet impresii şi sentimente. Ultimele se opresc în anul 2015…Leagănul  de copil şi toate uneltele specifice muncilor din gospodăriile de moţi au fost atent întreţinute în calitate de piese de muzeu.”

Campania de deznationalizare a vestului tarii continua: “Atentat la identitatea unui sat de moţi de câmpie”

“Ultimul delegat sătesc cu domiciliul în vatra satului a adus aici toţi oaspeţii veniţi la Zilele Iancului.

Nu mai este nici steagul de la intrare….Interesele şi jocurile politice au băgat dihonia între moţii  din satul Ianculeşti.

Intr-o încăpere chiar de lângă cea în care odată era un muzeu bine îngrijit, vin la întruniri mai marii momentului, care nu sunt deloc deranjaţi de halul în care arată acum Muzeul Satului. 

Micile favoruri şi mai micile câştiguri de moment cu care au fost ademeniţi cei mai slagi de înger i-au îndepărtat de păstrarea valorilor lăsate de strămoşii lor dar mai ales de promovarea zestrei lor în rândul tinerei generaţii. La ultimele 2 ediţii ale zilelor satului Ianculeşti, copiii satului nu au mai avut loc în programul artistic şi au rămas simpli spectatori.”

După Căminul Cultural, participarea copiilor la programele artistice din sat şi demolarea clădirii fostei şcoli, satul Ianculeşti a mai pierdut un loc identitar….încăperea Muzeului Satului, un colţ plin de istorie. Şi nu datorită unor factori externi ci datorită lipsei lor de unitate.”

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

12 iulie 1907 – Jandarmii unguri sfârtecă rochia domnișoarei Sofia Cercel pentru că avea în cusătură cele trei culori românești

Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…

o zi ago

10 Iulie 1773 – Raportul împăratului Iosif al II-lea menționa că multe familii de români au emigrat în Moldova sau Țara Românească

Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…

3 zile ago

10 Iulie 1667 – document scris în limba maghiară veche care menționa că pe teritoriul Austriei de azi locuiau valahi

Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…

3 zile ago

10 Iulie 1466 – Încep lucrările la Mănăstirea Putna, ctitorie a lui Ştefan cel Mare

La 10 iulie 1466, au început lucrările de construcție la Mănăstirea Putna, una dintre cele…

3 zile ago