Site icon Glasul.info

FAO coordonează cooperarea la nivel regional pe subiectul speciilor invazive forestiere

Specii invazive forestiere

Specii invazive forestiere

FAO coordonează cooperarea la nivel regional pe subiectul speciilor invazive forestiere

Când sănătatea, biodiversitatea sau chiar supraviețuirea pe termen lung a pădurilor este în pericol, vinovatul nu este întotdeauna exploatarea forestieră, construcția de drumuri sau extinderea urbană. Din ce în ce mai mult, speciile invazive forestiere se răspândesc și dăunează copacilor și pădurilor din întreaga lume.

reuniune internațională de trei zile, convocată de FAO, a adus la Budapesta în această săptămână experţi din 26 de țări diferite printre care şi Moldova. Ei vor discuta despre răspândirea intensivă a mamiferelor forestiere, a paraziților exotici, a silviculturii urbane, dacă motivul răspândirii șacalului auriu este determinată de căutarea de alimente sau de schimbările climatice, și alte teme de interes.

O specie invazivă este o plantă, ciupercă sau specie animală care nu este nativă unei locații și care are tendința de a se răspândi într-o măsură care provoacă daune mediului și alte probleme.

Astăzi, multe dintre aceste specii se răspândesc într-un ritm mai rapid sau se încadrează în zone în care nu au fost văzute niciodată înainte. Schimbările climatice și intensificarea comerțului mondial sunt printre factorii care contribuie la acest fenomen, potrivit FAO.

FAO coordonează cooperarea la nivel regional pe subiectul speciilor invazive forestiere

“Din păcate, regiunea Europei și a Asiei Centrale nu este o zonă ferită de astfel de specii invazive”, a declarat Norbert Winkler-Ráthonyi, ofițer forestier FAO. “Insectele invazive, în special, sunt cele care dăunează pădurilor în această regiune.”

Deteriorarea începe de obicei pe un teritoriu mic, dar se poate intensifica cu ușurință și se poate răspândi în zonele mari împădurite. Pădurile și copacii din zonele urbane și ariile protejate, inclusiv pădurile virgine, pot fi afectate.

FAO este activă pe mai multe fronturi pentru a monitoriza mai bine insectele – cum ar fi molia procesionară de pin din Albania.

În cadrul întâlnirii de săptămâna aceasta, experții intenționează să constituie o nouă Rețea de gestionare a Speciilor Invazive Forestiere pentru Europa și Asia Centrală, susținută de FAO.

“Prin intermediul acestei noi rețele putem ajunge la mai multe țări, mai mulți experți și putem declanșa cooperarea la nivelul întregii regiuni cu privire la gestionarea speciilor invazive forestiere”, a adăugat Winkler-Ráthonyi.

Rețeaua va facilita schimbul de informații, va mobiliza resursele și va crește gradul de conștientizare a problemei speciilor invazive forestiere. Prin aceasta, experți, instituții, grupuri științifice vor coopera unul cu celălalt.

Se așteaptă ca experții să discute un plan de lucru pentru anul următor precum și eforturile de comunicare și conştientizare. Sensibilizarea factorilor de decizie, a personalului forestier și a publicului cu privire la mișcarea rapidă a speciilor invazive forestiere și amenințarea la adresa resurselor naturale este considerată esențială. 

Întâlnirea a început cu o trecere în ansamblu asupra gândacilor de scoarță  şi cei ambrosieni, care sunt unul din principalii infestori de pin din Europa și Asia Centrală.

Rețele de experți similare există déjà pentru Africa, Asia-Pacific, Orientul Apropiat și America de Sud.

Țările participante sunt: Armenia, Austria, Azerbaijan, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Franța, Georgia, Ungaria, Letonia, Moldova, Norvegia, Polonia, România, Federația Rusă, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Tadjikistan, Ucraina, Uzbekistan.

Exit mobile version