Site icon Glasul.info

Scurt omagiu organizat la Târnava de Criș pentru cei peste 1000 de moti ucisi in 1848

Scurt omagiu organizat la Târnava de Criș pentru cei peste 1000 de moti ucisi in 1848, Foto: facebook.com/profile.php?id=100009270672021

Scurt omagiu organizat la Târnava de Criș pentru cei peste 1000 de moti ucisi in 1848, Foto: facebook.com/profile.php?id=100009270672021

Scurt omagiu organizat la Târnava de Criș pentru cei peste 1000 de moti ucisi in 1848

Lupta de la Târnava de Criș, judeţul Hunedoara, a fost un conflict armat intre armata si miliţiile maghiare si armata austriaca si miliţiile române in timpul revoluţiei de la 1848-1849 din Transilvania (1^).

Se vorbeste din pacate poate mult prea putin despre asa numita „tragedie din Zarand” petrecuta la Târnava de Criș in 8 noiembrie 1848, un masacru ce a marcat una dintre paginile negre ale revolutiei pasoptiste.

Directorul coordonator al publicatiei “Dacia Nemuritoare”, Cristi Cristescu, a publicat pe pagina sa de pe o retea de socializare cateva imagini de la Târnava de Criș, acolo unde a fost organizata o manifestare in cadrul caruia s-a tinut un scurt omagiu pentru cei peste 1000 de moti ucisi in 1848.

Scurt omagiu organizat la Târnava de Criș pentru cei peste 1000 de moti ucisi in 1848

“In 1848 la Tarnava de Cris au fost ucisi peste 1000 de moti de catre maghiari!PIOS OMAGIU SI VESNICA LOR AMINTIRE!”, a scris Cristi Cristescu in descrierea uneia dintre imaginile de la eveniment

In monografia „Tinutul Hãlmagiului”, istoricul aradean Traian Mager descria astfel actiunile petrecute in timpul revolutiei din anul 1848 pe Valea Crisului Alb:

”La Târnava tabarau vreo 3000 de tãrani. Comanda o aveau ofiterii austrieci cu putina oaste imperiala. Din neglijenta acestora si in urma tradarii, aici se produse cea mai grozava catastrofa din cate s-au petrecut in aceasta revolutie.Tabara româneascã a fost atacata prin surprindere si peste 1200 de moti au rãmas pe câmpul de luptã.”

(3^)

Desi nu figureaza pe lista monumentelor istorice, Biserica de lemn din Târnava de Criș are o valoare istorica deosebita, fiind martora tumultuoaselor evenimente de la 1848, când in Zarand patrunsesera cete de unguri inarmati condusi de maiorul Gaal.

Pe peretele Bisericii de lemn din Târnava de Criș este amplasata o placa memoriala care evoca una dintre tristele povesti petrecute in timpul revolutiei din 1848:

“In timpul revolutiei de la 1848 in turnul acestei biserici legendarul copil al clopotarului si-a jertfit viata chemand motii prin dangate de clopot la lupta impotriva nedreptatii sociale si nationale”

(2^)

Intr-una dintre postarile de pe contul sau de Facebook, directorul coordonator al publicatiei “Dacia Nemuritoare”, Cristi Cristescu, aminteste si el despre sacrificiul fiului clopotarului din localitate:

“In nemernicia lor, maghiarii au ucis si fiul clopotarului, cel ce a dat alarma, un copil de 12 anisori! NU AVEM DREPTUL SA UITAM!”, a scris Cristi Cristescu pe contul sau de Facebook

Lupta de la Târnava de Criș, judeţul Hunedoara, a fost mai degraba un adevarat masacru, o executie de proportii, deoarece combatantii  români erau in mare masura tarani fara experienta militara, nepregatiti din toate punctele de vedere, atat al instruirii militare cat si al echipamentelor de lupta.

Din cei circa 3000 de români care alcatuiau tabara de combatanti de la Târnava de Criș, aproximativ 1200 au fost ucisi, marea lor majoritate chiar in timpul retragerii dezorganizate.

Acest tragic eveniment avea insa sa trezeasca mai apoi constiinta nationala a românilor, care au realizat ca expeditia militara a lui Gaal si Boscko n-a urmarit un obiectiv strict strategic sau sa se multumeasca cu impunerea autoritatii Ungariei in zona, ci mai degraba a cautat sa aplice la scara larga represalii sangeroase impotriva populatiei românesti.

Glasul.info

Note /Bibliografie:

1 ^ Lupta de la Târnava, judeţul Hunedoara

2^ Biserica de lemn din Târnava de Criș

3^ BÃTÃLIA DE LA TÂRNAVA DE CRIS EVENIMENT
TRAGIC ÎN ISTORIA ZARANDULUI, Ziarul Zarandul Nr. 185/an XVI – octombrie 2008

Exit mobile version