Site icon

Istoria interzisa: la 25 februarie 1935 era infiintat partidul Frontul Românesc

Istoria interzisa: la 25 februarie 1935 era infiintat partidul Frontul Românesc de catre Alexandru Vaida-Voievod

Istoria interzisa: la 25 februarie 1935 era infiintat partidul Frontul Românesc de catre Alexandru Vaida-Voievod

Istoria interzisa: la 25 februarie 1935 era infiintat partidul Frontul Românesc

La 25 februarie 1935 era infiintat partidul Frontul Românesc, la  inițiativa fostului lider al Partidul Național-Țărănesc, Alexandru Vaida-Voievod, un important sustinator al drepturilor românilor transilvăneni. Prin desprinderea de Partidul Național-Țărănesc a unui grup de politicieni conduși de Alexandru Vaida-Voievod s-a creat o noua formatiune politica intitulata Frontul Românesc.

Programul politic al celor de la Frontul Românesc punea accentul pe  tratarea cu prioritate a elementului românesc in economie, societate si politica, prin introducerea asa-numitului principiu “numerus valachicus”, conform caruia fiecare intreprindere si institutie trebuia sa aiba in componenta sa un numar de români egal cu ponderea acestora in populatia țării, respectiv 71,9%, conform recensământului din 1930.

Istoria interzisa: la 25 februarie 1935 era infiintat partidul Frontul Românesc

Neacceptarea de catre conducerea Partidul Național-Țărănesc (PNȚ) a acestei idei a si fost  de altfel cauza imediata a parasirii partidului de catre Vaida-Voievod si gruparea de politcieni care-i impartaseau opiniile si ideologia.

Dupa Unirea Transilvaniei cu România si fuziunea naționalilor transilvăneni cu țărăniștii din Vechiul Regat, Alexandru Vaida-Voievod s-a numărat printre liderii marcanti ai noului Partid Național Țărănesc.

De-a lungul carierei sale politice, Alexandru Vaida-Voevod a ocupat timp de trei mandate functia de prim ministru al României, remarcându-se de asemenea la conducerea Ministerului de Interne si a Ministerului de Externe.

„Dr. Alexandru Vaida Voevod, deși încă relativ tânăr și puțin cunoscut în Europa occidentală, a jucat de mult un rol important în Europa sud-estică, și în special în politica Ungariei. Când Românii din Transilvania simțeau întreaga forță a opresiunii maghiare el a fost dintre cei dintâi lideri ai politicei transilvănene. Un bărbat de un caracter demn și independent, posedând calități alese și o inteligență politică rară, a fost capabil să se împotrivească tuturor sforțărilor autorităților maghiare de a-l intimida sau de a-l discredita. Înzestrat cu o mare abilitate oratorică, a devenit un orator elocvent în românește, ungurește și nemțește.”, scria ziarul  The Times la 29 ianuarie 1920

Odata cu instalarea dictaturii regale si dizolvarea partidelor politice, formatiunea politica si-a incetat activitatea la 30 martie 1938.

Exit mobile version