Istoria interzisa: la 25 februarie 1935 era infiintat partidul Frontul Românesc de catre Alexandru Vaida-Voievod
Istoria interzisa: la 25 februarie 1935 era infiintat partidul Frontul Românesc
La 25 februarie 1935 era infiintat partidul Frontul Românesc, la inițiativa fostului lider al Partidul Național-Țărănesc, Alexandru Vaida-Voievod, un important sustinator al drepturilor românilor transilvăneni. Prin desprinderea de Partidul Național-Țărănesc a unui grup de politicieni conduși de Alexandru Vaida-Voievod s-a creat o noua formatiune politica intitulata Frontul Românesc.
Programul politic al celor de la Frontul Românesc punea accentul pe tratarea cu prioritate a elementului românesc in economie, societate si politica, prin introducerea asa-numitului principiu “numerus valachicus”, conform caruia fiecare intreprindere si institutie trebuia sa aiba in componenta sa un numar de români egal cu ponderea acestora in populatia țării, respectiv 71,9%, conform recensământului din 1930.
Neacceptarea de catre conducerea Partidul Național-Țărănesc (PNȚ) a acestei idei a si fost de altfel cauza imediata a parasirii partidului de catre Vaida-Voievod si gruparea de politcieni care-i impartaseau opiniile si ideologia.
Dupa Unirea Transilvaniei cu România si fuziunea naționalilor transilvăneni cu țărăniștii din Vechiul Regat, Alexandru Vaida-Voievod s-a numărat printre liderii marcanti ai noului Partid Național Țărănesc.
De-a lungul carierei sale politice, Alexandru Vaida-Voevod a ocupat timp de trei mandate functia de prim ministru al României, remarcându-se de asemenea la conducerea Ministerului de Interne si a Ministerului de Externe.
Odata cu instalarea dictaturii regale si dizolvarea partidelor politice, formatiunea politica si-a incetat activitatea la 30 martie 1938.
Evenimentul de la Lupșa, din 14 iulie 1910, este un episod mai puțin cunoscut, dar…
La începutul lunii iulie 1601, Mihai Viteazu îşi schimbă tabăra militară de la Debreţin, trece…
Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…
Evenimentul din 11 iulie 1848, când Lajos Kossuth, liderul revoluției maghiare, a cerut recrutarea de…
Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…
Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…
Leave a Comment