Evenimente

Istoria interzisa: la 25 februarie 1935 era infiintat partidul Frontul Românesc

Istoria interzisa: la 25 februarie 1935 era infiintat partidul Frontul Românesc

La 25 februarie 1935 era infiintat partidul Frontul Românesc, la  inițiativa fostului lider al Partidul Național-Țărănesc, Alexandru Vaida-Voievod, un important sustinator al drepturilor românilor transilvăneni. Prin desprinderea de Partidul Național-Țărănesc a unui grup de politicieni conduși de Alexandru Vaida-Voievod s-a creat o noua formatiune politica intitulata Frontul Românesc.

Programul politic al celor de la Frontul Românesc punea accentul pe  tratarea cu prioritate a elementului românesc in economie, societate si politica, prin introducerea asa-numitului principiu „numerus valachicus”, conform caruia fiecare intreprindere si institutie trebuia sa aiba in componenta sa un numar de români egal cu ponderea acestora in populatia țării, respectiv 71,9%, conform recensământului din 1930.

Istoria interzisa: la 25 februarie 1935 era infiintat partidul Frontul Românesc

Neacceptarea de catre conducerea Partidul Național-Țărănesc (PNȚ) a acestei idei a si fost  de altfel cauza imediata a parasirii partidului de catre Vaida-Voievod si gruparea de politcieni care-i impartaseau opiniile si ideologia.

Dupa Unirea Transilvaniei cu România si fuziunea naționalilor transilvăneni cu țărăniștii din Vechiul Regat, Alexandru Vaida-Voievod s-a numărat printre liderii marcanti ai noului Partid Național Țărănesc.

De-a lungul carierei sale politice, Alexandru Vaida-Voevod a ocupat timp de trei mandate functia de prim ministru al României, remarcându-se de asemenea la conducerea Ministerului de Interne si a Ministerului de Externe.

„Dr. Alexandru Vaida Voevod, deși încă relativ tânăr și puțin cunoscut în Europa occidentală, a jucat de mult un rol important în Europa sud-estică, și în special în politica Ungariei. Când Românii din Transilvania simțeau întreaga forță a opresiunii maghiare el a fost dintre cei dintâi lideri ai politicei transilvănene. Un bărbat de un caracter demn și independent, posedând calități alese și o inteligență politică rară, a fost capabil să se împotrivească tuturor sforțărilor autorităților maghiare de a-l intimida sau de a-l discredita. Înzestrat cu o mare abilitate oratorică, a devenit un orator elocvent în românește, ungurește și nemțește.”, scria ziarul  The Times la 29 ianuarie 1920

Odata cu instalarea dictaturii regale si dizolvarea partidelor politice, formatiunea politica si-a incetat activitatea la 30 martie 1938.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

5 ore ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

o zi ago

Fenomenul Seghedin, la fel de cutremurător ca Fenomenul Pitești

În conștiința colectivă recentă a poporului român, Fenomenul Pitești are o mai mare rezonanță decât…

2 zile ago

27 Aprilie 1956 –  Ana Pauker a susținut cu tărie că trebuie să se elibereze pașapoarte tuturor persoanelor care vor să plece în Israel

Din Stenogramele ședintelor Biroului Politic al Secretariatului Comitetului Central al PMR (n.r. Partidul Muncitoresc Român),…

2 zile ago

27 Aprilie 1906 – Ziaristul și scriitorul Ioan Russu-Șirianu este amendat cu 40 de coroane pentru cartea „Românii din statul ungar”

După o carieră de profesor de istorie la școala pedagogică de fete la București și…

2 zile ago

CITEȘTE ȘI DĂRUIEȘTE LA TÂRGOVIȘTE: RAREȘ PRISACARIU A PRIMIT DISTINCȚIA CULTURALĂ DIN PARTEA MYOSOTIS MEDIA GROUP

Elevii și studenții târgovișteni au luat parte, pe 25 aprilie, la conferințele Citește și Dăruiește…

3 zile ago