Am facut inca o noapte alba, noi si inca multi altii dintre românii care mai spera ca tara asta sa redevina in primul rand functionala. S-au spus si s-au scris atat despre multe despre “statul de drept” din perioada lui Basescu, propaganda sistemului periind zilnic si facand gramada organizata ca la rugby pentru sustinerea pilonilor care mentineau intreaga șandramaua intitulata chiar de Traian Basescu ca “stat mafiot, na, eu ştiu ce spun”, iar de cealalta parte, o opozitie care nu a reusit decat sa scoata la ivela mici fărâme din toata dimensiunea acestui sistem mafot.
Suntem siguri ca multi n-o sa fie de acord cu afirmatia noastra, insa poate unul dintre putinele aspecte pozitive ale “guvernarii” Basescu era acela ca prin “mijloace specifice” asigura functionarea si degriparea statului. Chiar daca prin functionarea statului de la acea vreme nu se intelegeau chiar tot timpul niste actiuni desfasurate in interesul cetateanului român, tavalugul regimului Basescu indeparta orice incercare de rezistenta si de a pune in bete functionarii statului. Pentru asta se recurgea de multe ori la epurari de amploare pe linie politica si ideologica in institutiile vizate.
Ori astazi, de ani buni România sufera ca stat, pe alocuri acesta fiind chiar nefunctional, anumite mecanisme fiind gripate, fie de proasta gestiune si controlul deficitar asupra unor institutii, fie de indecizia factorului politic in a lua masurile care se impun pentru a relua functionarea statului in anumite domenii.
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Chris Terhes: “DNA a trecut de la grup infractional organizat la cel de organizatie terorista” Dupa dezvaluirile facute recent pe posturile de televiziune cu privire la anumite practici in stil mafiot ale celor despre care se presupunea ca ar trebui sa lupte impotriva coruptiei, Chris Terhes face niste acuzatii foarte grave: “DNA […]