Se termina scandalul legat de manualele scolare? Un deputat român: „Editarea și tipărirea manualelor școlare de către Editura Didactică și Pedagogică înseamnă furnizarea la timp a cărților pentru elevi”
Societatea româneasca a fost scandalizata ani la rand de faptul ca de multe ori elevii incepeau anul scolar fara sa aiba manualele necesare pentru desfasurarea corespunzatoare a activitatii didactice.
A vuit ani in sir presa din România de articole in care se scandalizau jurnalistii cu privire la activitatea precara a editurilor, mai ales in cazul manualelor alternative, tiparite de diversi agenti economici privati, unele de o calitate superioara celor din invatamantul de stat, altele dimpotriva, adevarate dezastre care au generat numai probleme si controverse legate de acest subiect.
Intr-o declaratie de presa, doamna deputat Mihaela Huncă (Grup PSD) a afirmat ca „editarea și tipărirea manualelor școlare de către Editura Didactică și Pedagogică înseamnă furnizarea la timp a cărților pentru elevi” .
Se termina scandalul legat de manualele scolare? Un deputat român: „Editarea și tipărirea manualelor școlare de către Editura Didactică și Pedagogică înseamnă furnizarea la timp a cărților pentru elevi”
Parlamentarul social-democrat Mihaela Huncă a declarat joi, 5 aprilie, că decizia coaliției PSD-ALDE de a propune o lege pentru realizarea manualelor școlare de către Editura Didactică și Pedagogică reprezintă cea mai bună soluție pe termen lung pentru a nu mai avea situații în care începe anul școlar, iar elevii nu au manualele pe bănci.
Decizia Guvernului de a transforma Editura Didactică și Pedagogică în societate pe acțiuni a creat posibilitatea legală, prevăzută de Legea achizițiilor publice, prin care manualele școlare vor fi furnizate la timp elevilor. Sistemul concurențial a fost marcat în fiecare an de contestații și litigii comerciale în instanță care au întârziat nepermis de mult furnizarea manualelor școlare, iar cei care au fost afectați cel mai mult au fost elevii, părinții și dascălii lipsiți de principalul instrument didactic.
Legea concurenței nr. 21/1996 prevede la Art. (2) alin. 1) Dispozițiile prezentei legi se aplică actelor și faptelor care restrâng, împiedică sau denaturează concurența, săvârșite de: b) autoritățile și instituțiile administrației publice centrale sau locale, în măsura în care acestea, prin deciziile emise sau prin reglementările adoptate, intervin în operațiuni de piață, influențând direct sau indirect concurența, cu excepția situațiilor când asemenea măsuri sunt luate în aplicarea altor legi sau pentru apărarea unui interes public major.
Prin urmare, decizia Guvernului prin care se apără un interes public major nu intră sub incidența legii concurenței. De altfel, Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul de Ordonanță de Urgență.