Categories: Evenimente

„Caravana Unirii” poposește duminică la Iași pe pietonalul “Ştefan cel Mare“

„Caravana Unirii” poposește duminică la Iași pe pietonalul “Ştefan cel Mare“

Pe 1 iulie 2018, începând cu ora 11, pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, are loc prezentarea oficială a proiectului cultural „Caravana Unirii.

„Caravana Unirii” reprezintă un proiect cultural organizat cu ocazia aniversării centenarului Marii Uniri din 1918. Trei dintre autobuzele  CTP Iași au fost personalizate în exterior în culorile drapelului național, fiecare dintre aceste vehicule purtând câte o culoare a tricolorului.

Proiectul readuce în prim-plan statutul de capitală națională a Iașului în perioada 1916-1918, la Iași fiind puse bazele unirii ce a condus la formarea României Mari. Astfel, pe fiecare laterală a autobuzelor se regăsește mesajul „Iașul salută România Mare!”

Pe caroseriile autobuzelor sunt reprezentate 100 de simboluri sugestive pentru momentele istorice de referință ale neamului românesc precum și pentru realizările românilor de-a lungul timpului.

Saloanele autobuzelor sunt transformate în galerii expoziționale neconvenționale, care includ variate informații și materiale foto-video. Autobuzul albastru găzduiește o expoziție dedicată evenimentelor istorice din 1916-1918, în autobuzul galben sunt realizate proiecții video cu filme documentare istorice, iar în autobuzul roșu sunt prezentate explicațiile celor 100 de simboluri.

„Caravana Unirii” va străbate teritoriul României Mari, poposind în marile orașe, reședință de județ, dar și în orașele Chișinău și Cernăuți, în prezent parte a Republicii Moldova, respectiv a Ucrainei.

Proiectul este realizat de Primăria Municipiului Iași, Departamentul Centenar în colaborare cu Compania de Transport Public Iasi, Asociația TRAMCLUB IAȘI, Atelier Spre, cu sprijinul Universității Naționale de Artă „George Enescu” Iași, Facultatea de Arte Vizuale și Design, Specializarea Design.

Sursa: Facebook

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

12 iulie 1907 – Jandarmii unguri sfârtecă rochia domnișoarei Sofia Cercel pentru că avea în cusătură cele trei culori românești

Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…

4 zile ago

10 Iulie 1773 – Raportul împăratului Iosif al II-lea menționa că multe familii de români au emigrat în Moldova sau Țara Românească

Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…

5 zile ago

10 Iulie 1667 – document scris în limba maghiară veche care menționa că pe teritoriul Austriei de azi locuiau valahi

Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…

5 zile ago