Site icon Glasul.info

În Ucraina a luat avânt politica de asimilare a românilor

În Ucraina a luat avânt politica de asimilare a românilor

Românii din Ucraina: “….necazul nostru este că parlamentul, implicit oamenii din fruntea statului, nu respectă Constituţia ţării. Îndeo­sebi este ignorat capitolul în care sunt incluse drepturile minorităţilor naţionale din Ucraina. Această regretabilă încălcare a drepturilor constituţionale loveşte dureros, mai cu seamă, în una dintre cele mai numeroase etnii din Ucraina, în români. Treptat, dar de la un timp tot mai rapid, dispar şcolile cu limba română de predare. Tânăra generaţie nu-şi cunoaşte istoria neamului, deoarece în şcoli nu se studiază istoria veridică a ţinutului natal şi a românilor.

Mai direct spus, în Ucraina a luat avânt politica de asimilare a românilor. Cei de la conducere caută prin toate mijloacele să şteargă urmele românismului de pe pământul bucovinean. Pentru aceasta au fost alocate sume fabuloase pentru schimbarea chiar şi a reliefului din jurul cetăţii Hotin.

(…)

„Pas cu pas”, se întreprind măsuri diabolice să nu rămână nici urmă de român. Aşa e democraţia în această ţară, bântuită nu doar de criza politico-economică, dar şi de o acută criză spirituală. Drept că nu toţi ucrainenii sunt de acord cu politica actualilor guvernanţi, mulţi suferind în tăcere, de teamă să nu fie învinuiţi de lipsă de patriotism.

Nu mai ţin minte unde am citit aceste cuvinte de care ar trebui să luăm aminte: „Piară ura fără urme,/ Fie duşmanii iertaţi,/ Ştergeţi orice datorie,/ Om cu om e împărat./ Cum în viaţă a judecat,/ Judecat în cer să fie”. Să ne aducem aminte de lupta strămoşilor noştri, care au scăldat în sânge acest pământ, apărându-l de duşmani. Ei trăiesc prin noi, cei care le ducem credinţa mai departe.”

Cititi intreg articolul pe ZorileBucovinei.com
Exit mobile version