Eroi se nasc și astăzi! Suntem contemporani cu ei, dar cei mai mulți rămân eroi anonimi
Trăim vremuri tulburi, în care mulți dintre tinerii noștri își pierd reperele și valorile identitare, pășind pe drumuri profund greșite. Însă avem și excepții, tineri care dovedesc o maturitate și o trăire națională cum rar mai vedem în zilele noastre.
La doar 16 ani, la vârsta la care multora dintre tinerii noștri le stă gândul la cu totul și cu totul alte lucruri, niște tineri de ispravă veniți din inima țării, din cele două județe cele mai năpăstuite de politicile șovine ale UDMR-ului, din Harghita și Covasna, au participat la un marș de protest la București împotriva noului Cod Administrativ care dacă va intra în vigoare, va oferi posibilitatea oficializării limbii maghiare în administrație.
După mulți kilometri de marș pe o ploaie torențială necruțătoare care s-a abătut la sfârșit de iulie asupra Bucureștiului, i-am găsit la punctul de final al marșului lângă Cotroceni trăgându-și sufletul aproape de Statuia geniului „Leul”.
Deși eram mulți dintre participanții la acel marș de protest uzi până la piele, aproape de Cotroceni am avut un scurt răgaz pentru a putea a putea observa câți am mai rămas.
În ciuda ploii nemiloase, paradoxal părea că suntem chiar mai mulți decât eram la începutul marșului. Dacă nu cumva ne înșela privirea, asta nu putea însemna decât faptul că ni s-au mai alăturat pe parcurs și dintre locuitorii din București.
M-am apropiat de unul dintre ei și l-am întrebat ce vârstă are. Mi-a răspuns ștergându-și între timp șiroaiele de apă care i se revărsau pe față: am 16 ani.
În acel tânăr parcă se întruchipaseră toate neajunsurile și nemulțumirile românilor din județele Harghita și Covasna.
Dintr-un motiv oarecare, scena aceea nu-mi mai iese din minte. În timp ce alți tineri la vârsta sa sunt preocupați să-și trăiască încă copilăria și să viseze, să-și facă planuri de care și de care mai fanteziste, pentru că este vârsta aceea la care încă poți visa că vei schimba lumea și viitorul, acești tineri au venit la București nu pentru niște vise, nu pentru o himeră, ci pentru a le cere celor din fruntea României dreptul de a vorbi limba română.
DA! Dreptul de a vorbi limba română! Pentru că până și acești copii, trăitori de ani buni printre șovinii UDMR-iști, și fiind afectați direct de politicile acestora, știu din proprie experiență la ce se va ajunge dacă noul Cod Administrativ intră în vigoare.
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania: RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
În cadrul proiectului “Implementarea operațiunilor de returnare forțată“, 843 de cetățeni străini care nu își mai justificau șederea pe teritoriul României au fost îndepărtați sub escortă din țara noastră. Printre motivele pentru care s-a luat decizia îndepărtării forțate a acestor străini de pe teritoriul României se numără tentativa/trecerea ilegală a frontierei de stat, nerespectarea […]