Se fac pași importanți prin Seminarul Regional FAO și reuniunea anuală a Grupului de experți privind comerțul agricol
Reprezentanți din domeniul comerțului agricol și agricultori din țările post-sovietice s-au reunit la Odesa săptămâna aceasta pentru trei zile dedicate comerțului agroalimentar.
Aceștia se întrunesc în cadrul atelierului regional organizat de FAO cu privire la instrumentele Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), unde învață despre o varietate de instrumente disponibile pentru protejarea intereselor în comerț și pentru promovarea produselor agricole în străinătate.
Atelierul este urmat de cea de-a patra reuniune anuală a Rețelei Experților în Comerțul Agricol din Europa și Asia Centrală.
Aproximativ 50 de persoane din diferite țări participă la aceste evenimente. Acest subiect face parte din prioritățile FAO în Europa și Asia Centrală pentru a îmbunătăți înțelegerea acordurilor OMC și pentru a facilita dialogul privind avantajele și provocările reprezentate de integrarea comerțului. Printr-o inițiativă regională, FAO sprijină activitatea rețelei de experți în comerțul agricol din regiune, o platformă independentă și neutră de promovare a schimbului de cunoștințe și de experiență în domeniul comerțului agricol.
Aplicarea instrumentelor OMC poate facilita comerțul și proteja împotriva discriminării. În special, întreprinderile agricole pot utiliza unele dintre aceste instrumente pentru un acces mai bun pe piață sau, în cooperare cu guvernele, beneficiază de sprijin, astfel cum se prevede în acordurile OMC.
Instrumentele de transparență oferă acces la informații privind reglementările importului și exportului. Instrumentele de protecție în comerț sunt folosite pentru a proteja producătorii de practicile care denaturează comerțul, cum ar fi dumpingul sau subvențiile. Instrumentele de facilitare a comerțului îmbunătățesc procedurile pentru accelerarea mișcării, eliberării și devamării mărfurilor și pentru reducerea timpului de livrare și a costurilor pentru importatori.
Un ghid privind promovarea exporturilor, elaborat de Centrul Internațional de Comerț de la Geneva, este prezentat și discutat în cadrul unui atelier de lucru privind aplicarea unei abordări practice în ceea ce privește accesul cu produse agricole pe piețele noi.
La reuniunea anuală a Grupului de experți sunt prezentați indicatorii de evaluare a politicilor pentru țările din regiune – Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Kârgâzstan.
“Indicatorii cantitativi sunt utili pentru înțelegerea efectelor politicilor agricole asupra activităților economice și a comerțului în sectorul agricol”, a spus Andrea Zimmermann, economist FAO.
Activitatea FAO de aici a fost stimulată de o serie de entități diferite, a adăugat Zimmermann.
Participanții încheie programul cu o vizită la o companie agricolă din regiunea Odessa pentru a studia un exemplu de bună practică în domeniul agribusiness-ului.