Categories: Agricultura

Statele post-sovietice merg pe calea îmbunătățirii comerțului agroalimentar

Se fac pași importanți prin Seminarul Regional FAO și reuniunea anuală a Grupului de experți privind comerțul agricol

Reprezentanți din domeniul comerțului agricol și agricultori din țările post-sovietice s-au reunit la Odesa săptămâna aceasta pentru trei zile dedicate comerțului agroalimentar.
Aceștia se întrunesc în cadrul atelierului regional organizat de FAO cu privire la instrumentele Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), unde învață despre o varietate de instrumente disponibile pentru protejarea intereselor în comerț și pentru promovarea produselor agricole în străinătate.
Atelierul este urmat de cea de-a patra reuniune anuală a Rețelei Experților în Comerțul Agricol din Europa și Asia Centrală.
Aproximativ 50 de persoane din diferite țări participă la aceste evenimente. Acest subiect face parte din prioritățile FAO în Europa și Asia Centrală pentru a îmbunătăți înțelegerea acordurilor OMC și pentru a facilita dialogul privind avantajele și provocările reprezentate de integrarea comerțului. Printr-o inițiativă regională, FAO sprijină activitatea rețelei de experți în comerțul agricol din regiune, o platformă independentă și neutră de promovare a schimbului de cunoștințe și de experiență în domeniul comerțului agricol.
Aplicarea instrumentelor OMC poate facilita comerțul și proteja împotriva discriminării. În special, întreprinderile agricole pot utiliza unele dintre aceste instrumente pentru un acces mai bun pe piață sau, în cooperare cu guvernele, beneficiază de sprijin, astfel cum se prevede în acordurile OMC.

„În acest an, FAO a lansat un ghid pentru agribusiness-uri cu privire la utilizarea instrumentelor OMC, disponibil în limba rusă și ușor de înțeles pentru reprezentanții din industrie, conținând multe exemple practice”, a declarat Irina Kobuta, economist FAO. „Acesta oferă o revizuire a instrumentelor OMC privind acordurile multilaterale în agricultură, măsurile fitosanitare, barierele tehnice în calea comerțului, facilitarea comerțului și multe altele care pot veni la îndemâna reprezentanților din comerțul agricol atunci când se extind pe piețele interne și externe”.
Instrumentele de transparență oferă acces la informații privind reglementările importului și exportului. Instrumentele de protecție în comerț sunt folosite pentru a proteja producătorii de practicile care denaturează comerțul, cum ar fi dumpingul sau subvențiile. Instrumentele de facilitare a comerțului îmbunătățesc procedurile pentru accelerarea mișcării, eliberării și devamării mărfurilor și pentru reducerea timpului de livrare și a costurilor pentru importatori.
Un ghid privind promovarea exporturilor, elaborat de Centrul Internațional de Comerț de la Geneva, este prezentat și discutat în cadrul unui atelier de lucru privind aplicarea unei abordări practice în ceea ce privește accesul cu produse agricole pe piețele noi.
La reuniunea anuală a Grupului de experți sunt prezentați indicatorii de evaluare a politicilor pentru țările din regiune – Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Kârgâzstan.
„Indicatorii cantitativi sunt utili pentru înțelegerea efectelor politicilor agricole asupra activităților economice și a comerțului în sectorul agricol”, a spus Andrea Zimmermann, economist FAO.
Activitatea FAO de aici a fost stimulată de o serie de entități diferite, a adăugat Zimmermann.

„Acest studiu pilot al FAO beneficiază de angajamentul enorm din partea colaboratorilor noștri, al Institutului Agricol din Slovenia și al cercetătorilor naționali din fiecare dintre statele implicate în studiul pilot”, a spus ea.
Participanții încheie programul cu o vizită la o companie agricolă din regiunea Odessa pentru a studia un exemplu de bună practică în domeniul agribusiness-ului.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

17 ore ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

2 zile ago

Fenomenul Seghedin, la fel de cutremurător ca Fenomenul Pitești

În conștiința colectivă recentă a poporului român, Fenomenul Pitești are o mai mare rezonanță decât…

2 zile ago

27 Aprilie 1956 –  Ana Pauker a susținut cu tărie că trebuie să se elibereze pașapoarte tuturor persoanelor care vor să plece în Israel

Din Stenogramele ședintelor Biroului Politic al Secretariatului Comitetului Central al PMR (n.r. Partidul Muncitoresc Român),…

2 zile ago

27 Aprilie 1906 – Ziaristul și scriitorul Ioan Russu-Șirianu este amendat cu 40 de coroane pentru cartea „Românii din statul ungar”

După o carieră de profesor de istorie la școala pedagogică de fete la București și…

3 zile ago

CITEȘTE ȘI DĂRUIEȘTE LA TÂRGOVIȘTE: RAREȘ PRISACARIU A PRIMIT DISTINCȚIA CULTURALĂ DIN PARTEA MYOSOTIS MEDIA GROUP

Elevii și studenții târgovișteni au luat parte, pe 25 aprilie, la conferințele Citește și Dăruiește…

3 zile ago