Indicele FAO pentru prețurile la cereale a scăzut cu 2,8 la sută, din cauza scăderii prețurilor la porumb, datorită prognozei unei recolte abundente în Statele Unite ale Americii care a determinat scăderea prețurilor la export. Prețurile internaționale la orez și grâu au scăzut, de asemenea, în cursul lunii, scăderea datorându-se în principal vânzărilor și exporturilor consistente din Federația Rusă.
Indicele FAO pentru prețurile la uleiurile vegetale a înregistrat cel de-al optulea declin lunar consecutiv, scazând cu 2,3% ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii de trei ani. Prețurile la uleiul de palmier au înregistrat cel mai puternic declin, deoarece stocurile mari din țările exportatoare majore au pus presiune pe cotațiile de prețuri, care sunt acum cu 25% mai mici decât nivelul lor cu un an în urmă.
Indicele FAO pentru prețurile la produsele lactate a scăzut cu 2,4% în septembrie, continuând trendul descendent, în timp ce indicele FAO pentru prețurile la carne a scăzut cu foarte puțin față de valoarea estimată pentru luna august.
Indicele FAO pentru prețurile la zahăr este cu 21% sub nivelul din septembrie 2017 dar în același timp acesta a crescut cu 2,6% față de luna august 2018, în condițiile în care recoltarea în Brazilia, cel mai mare producător și exportator din lume, a scăzut din cauza condițiilor de secetă care au avut un impact negativ asupra producției de trestie de zahăr. Precipitațiile musonice subtropicale din India și Indonezia au contribuit de asemenea la creșterea prețurilor internaționale la zahăr.
FAO prevede majorarea producției de cereale pentru anul 2018
Potrivit Raportului privind cererea și oferta de cereale, lansat de asemenea astăzi, FAO prevede o majorare a producției globale de cereale din acest an la 2 591 milioane de tone, cu 2,4% mai puțin decât nivelul record din 2017.
Scăderea precipitațiilor în Australia și Canada este de așteptat să reducă recoltele de grâu, reducere care, cu toate acestea, ar trebui să fie compensată de producțiile mai mari în Algeria și Federația Rusă.
Producția de porumb din S.U.A. este de așteptat să atingă al doilea cel mai înalt nivel înregistrat și va contribui cu mai mult decât suficient pentru a compensa revizuirile descendente făcute pentru producția de cereale în Rusia.
Producția globală de orez se așteaptă să crească cu 1,3%, depășind cel mai mare nivel de anul trecut, creștere impulsionată mai ales de recoltele mai mari de pe plantațiile asiatice care au depășit așteptările anterioare, mai ales în India.
Stocurile de cereale la sfârșitul sezonului din 2019 se estimează să ajungă la 751,3 milioane de tone, cu aproximativ 7% sub nivelul lor record din deschiderea sezonului, cu semnificative scăderi ale stocurilor de grâu în Uniunea Europeană și Federația Rusă.