Ucraina taie până și cofinanțarea pentru unica publicație de limbă română subvenționată de guvernul de la Kiev

Potrivit MAE,   „CONCORDIA” este o publicaţie săptămânală în limba română, singura publicaţie de limbă română din Ucraina care are un statut naţional, finanţată de către statul ucrainean, prin Ministerul Culturii de la Kiev, cu un tiraj de circa 1000 exemplare; apare vinerea şi se poate procura numai prin abonament.

„Concordia este un ziar al minorității românești din Ucraina. Apare săptămânal în format de 8-12 pagini, în limba română, la Cernăuți. Este finanțat din Bugetul Ucrainei prin Comitetul de Stat pentru naționalități, care este cofondatorul principal.
Tirajul de circa 3.000 de exemplare se difuzează în exclusivitate prin abonament în trei regiuni cu populație românofonă compactă din Ucraina, regiunea Cernăuți, Odesa și Transcarpatia.”

Ei bine, până și această unică publicație de limba română care primea cofinanțare din partea guvernului de la Kiev ar putea să dispară după ce Kievul s-a decis să inițieze procedura de retragere din rândul cofondatorilor publicației românești și totodată să-și retragă și sprijinul financiar pentru respectiva publicație.

Sub pretextul că trebuie să se supună legii de dezetatizare a presei din Ucraina, Ministerul Culturii de la Kiev a decis suspendarea sprijinului financiar pentru unica publicație de limbă română care primea cofinanțare din partea guvernului ucrainean. Consecința directă ar putea fi ca de la începutul anului 2019, publicația românească să-și înceteze apariția.

În timp ce în România unii afirmă că e raiul minorităților etnice, minoritățile bucurându-se aici de drepturi nemaiîntâlnite în Europa și chiar în lume, în Ucraina lucrurile nu stau la fel de frumos și pentru minoritatea etnică românească.

Treziți cu un cadou nesperat din partea Uniunii Sovietice, ucrainenii s-au văzut în postura de a administra un teritoriu cu numeroase minorități etnice, de pe niște teritorii obținute de către sovietici samavolnic, prin rapt teritorial, de la țările din jurul Ucrainei. Dar se pare că Ucraina nu știe să aprecieze acest cadou și nici nu dă semne că ar încerca să facă un minim efort pentru a aprecia minoritățile naționale care trăiesc fără voia lor pe teritoriul actual al statului ucrainean.

Glasul.info
Social Links
Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns