1897: Românii din Transilvania despre sărbătorirea lui 15 martie: “Stat-au ungurii pe vremea absolutismului în temniţă atâta cât am stat noi sub regimul liberal unguresc?”

“Stat-au ungurii pe vremea absolutismului în temniţă atâta cât am stat noi sub regimul liberal unguresc?”

La sfârșitul lunii martie a anului 1897, în “Tribuna Poporului“, primul ziar al românilor din Arad, apărea un articol despre scrisoarea unui ungur până peste cap de patriot (n.r. — „hazafias följajdulàs”), supărat nevoie mare de faptul că Episcopul Aradului nu a “conlucrat” pentru reușita sărbătoririi zilei de… 15 martie.

“Numitul ziar spune că Românii din comitat nu pot suferi nimic ce-i unguresc, cu toate-că mai ales noi am avea cauze de a ne bucura de instituţiunile ungureşti, căror — ca şi libertăţii presei — avem a le mulţumi progresul nostru.

Păcat că ziarul unguresc lângă un adevăr mare, pune un paradox atât de izbitor. Românii şi libertatea presei?!

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


apiland.ro
Despre antiromanismul si intoleranta din perioada stapanirii austro-ungare a Transilvaniei, sursa imagine: cersipamantromanesc.wordpress.com
Despre antiromanismul si intoleranta din perioada stapanirii austro-ungare a Transilvaniei, sursa imagine: cersipamantromanesc.wordpress.com

Dar’ stat-au Ungurii pe vremea absolutismului în temniţă atâta cât am stat noi sub regimul liberal unguresc?

Nu ştiu oare ziariştii din Ungaria, că în Ardeal şi acum există legea de presă făcută de regimul absolutistic austriac? N’au auzit de patenta împărătească?

Nu ştiu ei oare, că de când s-a inaugurat constituţionalismul maghiar, noi trebue să ne apărăm în contra lor toate institutele româneşti?

Să nu mai vorbească deci de „gratitudinea” ce ar “trebui” s-o avem fie pentru Kossuth, fie pentru alţi sfinţi unguri, ca Tisza bunăoară.

Încât despre cazul amintit, P. S. Sa Episcopul Aradului s-a purtat aşa cum trebue să se poarte un prelat român!“, scria la 25 martie 1897 Tribuna Poporului

Paradoxul cel mai mare este deci, faptul că românii refuzau până și sub deplina putere a stăpânirii ungurești în Transilvania, să audă de acel 15 martie pe care îl sărbătoresc ungurii.

Românii nu aveau nimic de sărbătorit pe 15 martie, cum nu au nici astăzi, pentru că acea zi reprezintă o pagină neagră din istoria neamului românesc, iar în loc de sărbătoare ar merita o zi de doliu național, de reculegere în memoria tuturor victimelor absolutismului austro-ungar abătut ca una dintre cele mai cumplite năpaste din istorie asupra neamului românesc.

În loc de zi de doliu, sau de momente de reculegere, nici măcar nu mai vorbim de niște muzee sau monumente special dedicate suferințelor seculare îndurate de românii transilvăneni, în România astăzi defilează pe străzile marilor orașe replici moderne ale husarilor care și-au spălat armele în sânge românesc!?

Deși în trecut accesul la educație era destul de limitat și nu chiar oricine avea acces atât de ușor ca în ziua de azi la o educație decentă, unii ar putea spune că mai curând ne-am prostit noi în comparație cu românii acelor vremuri. Ei chiar și amenințați cu închisoarea, nu găseau nimic de sărbătorit pe 15 martie…

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

A înnebunit Lupul? Consiliul Județean Arad organizează o conferință intitulată "Via Habsburg"

Dum mart. 24 , 2019
La Arad nu doar primarul are atitudini controversate față de istoria, cultura și identitatea românească, ci și Consiliul Județean. Consiliul Județean Arad organizează o conferință intitulată … “Via Habsburg”. ” Consiliul Județean Arad găzduiește miercuri, 27 martie, unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale internaționale ale anului 2019, conferința ,,Via […]

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
libris.ro