Atât Consiliul Județean Covasna cât și pagina de facebook a Primăriei Carei au promovat afișul unui eveniment cultural care folosea simbolurile absolutismului austro-ungar.
Cum poate fi justificată folosirea unor simboluri istorice care au însemnat pentru românii din Transilvania lungi perioade de opresiune, de intoleranță, de șovinism instituțional, de prigoană religioasă, de prigoană pentru simplul fapt că te-ai născut român?
Pe teritoriul statului român, chiar niște instituții ale statului român să promoveze afișul unui eveniment pe care sunt prezente simbolurile absolutismului austro-ungar?
Identitatea culturală este importantă pentru oricare dintre noi, însă nu se poate promova această identitate culturală fără a aduce atingere conlocuitorilor din această țară, chiar și în cazurile când aceștia reprezintă o minoritate, cum se întâmplă cu minoritățile românești de la Covasna sau de la Carei?
În paralel cu ștergerea urmelor și simbolurilor românești sub tot felul de pretexte, și înlocuirea imediată a lor cu repere identitare maghiare, se efectuează de cele mai multe ori în județele sau localitățile aflate sub teroare UDMR-istă și promovarea agresivă a unor simboluri ale Ungariei, sau simboluri istorice ale absolutismului austro-ungar.
Promovarea acestor simboluri antiromânești are loc fie mai cu paravan, cum este în acest caz, simbolurile fiind puțin estompate pe fundalul unui așa zis afiș al unui eveniment cultural, fie cât se poate de direct, cum au fost cazurile promovării cât se poate de publice ale unor criminali de război precum Wass Albert, Józef Bem, Nyiro Jozsef, sau chiar încercări nerușinate de reabilitare a unor criminali de război precum Banffy Daniel, dublate de cereri de “retrocedări” a proprietăților confiscate de către tribunalurile marțiale.