Orice român care a încercat până și cea mai amărâtă inițiativă antreprenorială, a învățat pe pielea lui ce înseamnă hățișul de birocrație, idioțenie instituționalizată, fiscalizare nerezonabilă, plus multe alte surprize care vin la pachet după ce deschizi ușa până și a celei mai modeste afaceri cu putință.
La toate acestea însă, mai lipsește doar ingredientul unei campanii mediatice naționale negative împotriva firmei sau produselor tale, și te lași instant de sportul acesta al antreprenoriatului în România.
Românii au fost săptămâna trecută martorii unei campanii furibunde împotriva “Puiului fericit” de la Agricola S.A.. O femeie afirma într-o postare pe facebook că puiul vândut de Agricola Bacău n-ar fi tocmai natural, deoarece după ce a ținut o pulpă de pui la saramură timp de două ore, carnea de pui s-ar fi decolorat.
Îi redăm comentariul integral de pe facebook:
“Mă mănâncă degetele de nervi, nu pot să nu scriu. Azi am râs isteric. De ce? Pentru că unii umblă cu cioara vopsită sau…puiul vopsit, cum vreți să spuneți. Și încă pe bani buni, pe banii proștilor ca mine.
Eu împăcată că mănânc sănătos, mă duc și cumpăr Puiul Fericit. Dau 40 lei pe el cu gândul că na, scrie că e crescut natural și că: ” are chiar culoarea puiului de altădată, crescut ca la curte”. De dimineață pun o pulpă la saramură pentru 2 ore (o cană cu apă și 2 lingurițe de sare, nimic altceva). Când să-l scot ca să-l gătesc, surprizăăă! Puiul s-a decolorat. Nu mai este “galben ca cel de curte” ci în pete ca dalmațianul.
Ei și mă întreb cum li se permite acestor impostori să mintă cu atâta nonșalanță “ , a scris pe facebook Catalina Anghel
Compania Agricola S.A. este nevoită să dea un comunicat public în care să explice:
“Culoarea galbena a acestui pui (rasa Hubbard, cu crestere lenta), crescut in medie 60 de zile, vine din hrana 100% vegetala (din care 70% porumb si grau, soia, srot de floarea soarelui, gluten de porumb, faina de galbenele, minerale).
Putem observa aceasta culoare galbuie, in comparatie cu puiul asa-numit industrial, la nivelul epidermei (stratului exterior al pielii), sub piele, sub forma de grasime (distribuita anatomic in proportii diferite, de exemplu mai multa si mai galbena pe interiorul pulpei, decat pe exteriorul acesteia) si chiar in tesutul muscular (in carne). Oricine a consumat acest pui in ultimii ani s-a putut convinge de calitatea intrinseca a carnii.
Epiderma, stratul superficial de la suprafata tegumentului, in contact cu mediu acid, mediu salin sau chiar cu apa peste o anumita temperatura (la oparire de exemplu), sufera transformari. Acest fenomen se poate observa intr-o mai mare sau mai mica masura la orice tip de carne.
Va asiguram ca aceasta culoare a puiului este rezultatul exclusiv al hranirii naturale si ca nu utilizam nicio substanta artificiala in hrana puilor.
Marinel Iacob, director MQ Agricola, medic veterinar”, se arată în comunicatul oferit de Agricola S.A. pe pagina de facebook
Până la acest comunicat însă, zeci de mii de distribuiri și comentarii de ură au curs la adresa companiei românești, dublate de știrile publicate de numeroase publicații care nu au cerut și un punct de vedere din partea producătorului. Cu acest prilej nu putem să nu ne aducem aminte și de alte cazuri în care producătorii români au fost terfeliți de către presă la nivel național, dintre care unele au fost destul de răsunătoare, și cu un puternic impact negativ asupra vânzărilor și activității companiilor românești.