În vreme ce în România UDMR-ului i s-a urcat democrația la cap, dovadă pentru asta stând numeroasele amenzi pentru discriminare etnică primite de către UDMR-iști din partea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), în Ucraina lucrurile stau într-un cu totul alt fel.
Sâmbătă, 6 aprilie 2019, Kelemen Hunor nu a fost lăsat să intre pe teritoriul Ucrainei.
” În această dimineață m-am trezit cu câteva ore mai devreme ca de obicei. La 2.15 a sunat deșteptătorul, iar la ora trei eram deja în mașină, în drum spre Ucraina. Am vrut să ajung în Ujhorod, unde prietenii noștri sărbătoresc cea de a 30-a aniversare de la înființarea Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică. Am vrut să transmit personal urările mele de bine și, desigur, aș fi vorbit despre drumul comun pe care comunitățile naționale maghiare din Bazinul Carpatic l-au parcurs de la căderea dictaturilor comuniste și aș fi vorbit și despre provocările cu care ne confruntăm. Aș fi făcut toate acestea dacă autoritățile ucrainene mi-ar fi permis să intru în țară după o oră de așteptare și verificare la frontieră. Însă accesul mi-a fost refuzat fără nicio explicație clară. Mi-au comunicat doar, pur și simplu, că nu pot intra în țară. În aceste condiții pot doar să transmit de aici, cele mai bune urări Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică, membrilor și simpatizanților acesteia și, în același timp, îi asigur pe maghiarii din Transcarpatia de solidaritatea UDMR. Bineînțeles, am informat ministrul român de externe despre incident și mă voi adresa luni Ambasadei Ucrainei la București și voi cere o explicație pentru ceea ce s-a întâmplat astăzi.”, a scris pe facebook Kelemen Hunor
Umila noastră bănuială este că ucrainenii n-or fi tocmai la fel de fericiți ca românii să audă propagandă secesionistă chiar pe teritoriul lor, ori poate că în Ucraina numărul trădătorilor de neam și de țară este mai mic decât la noi…
Evenimentul de la Lupșa, din 14 iulie 1910, este un episod mai puțin cunoscut, dar…
La începutul lunii iulie 1601, Mihai Viteazu îşi schimbă tabăra militară de la Debreţin, trece…
Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…
Evenimentul din 11 iulie 1848, când Lajos Kossuth, liderul revoluției maghiare, a cerut recrutarea de…
Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…
Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…
Leave a Comment