Site icon

De ce avem nevoie de albine pentru un viitor cu alimentație sănătoasă

20 Mai, Roma, Italia – Este luna mai în una dintre cele mai prolifice regiuni producătoare de miere din Spania și Julio Solana Muñoz este îngrijorat. Făcând parte din a treia generație de apicultori, el a observat că florile de pe câmpurile din apropierea orașului său devin din ce în ce mai puține, cu mult chiar și față de anul trecut. Și stupii lui sunt pe moarte. În ultimii ani, rata mortalității la albine s-a ridicat la aproape 35%.

Albinele sunt esențiale pentru economia orașului Fuenlabrada de los Montes, orașul natal al lui Julio. Mierea sa este cunoscută ca fiind una dintre cele mai bune din Europa, iar regiunea este responsabilă pentru aproape 10% din producția de miere din Spania. Albinele sunt la fel de importante și în alte părți ale lumii. La nivel global trei din patru culturi producătoare de fructe sau semințe pentru consumul uman, depind, cel puțin parțial, de polenizatori precum albinele. 

“Albinele înseamnă viață”, spune Julio. “Fără ele, majoritatea culturilor pe care sunteți obișnuiți să le consumați nu ar exista.”

În Fuenlabrada de los Montes, precum și în alte părți, albinele sunt amenințate. Ratele de dispariție a speciilor actuale au ajuns să fie de la 100 până la 1000 de ori mai mari decât în mod obișnuit datorită impactului oamenilor. Insectele vor constitui probabil cea mai mare parte a pierderii biodiversității în viitor, cu 40% din speciile nevertebrate de polenizatori – în special albine și fluturi – care se confruntă cu extincția.

Schimbările în utilizarea terenurilor, practicile agricole intensive, monoculturile și pesticidele au dus la fragmentarea și degradarea habitatelor polenizatorilor. Globalizarea facilitează, de asemenea, transmiterea dăunătorilor și a bolilor, care reprezintă o amenințare pentru polenizatori. În plus, vremea extremă asociată cu schimbările climatice împiedică polenizarea la timp prin desincronizarea cererii (flori înflorite) cu oferta din partea furnizorilor de servicii (populații abundente și diverse de polenizatori).

Declinul polenizatorilor ar putea avea efecte dezastruoase pentru viitorul alimentației. Absența lor ar pune în pericol cele trei sferturi din culturile lumii care depind, cel puțin parțial, de polenizare inclusiv producția de mere, de avocado, de pere și de dovleac. Înbunătățirea polenizării nu este numai despre atenuarea dezastrelor. Printr-o gestionare îmbunătățită, polenizarea are potențialul de a crește calitatea culturilor și randamentele agricole.

Pentru mulți dintre micii fermieri care cultivă plante ce depind de polenizare (cum ar fi cacao și cafea), lipsa de polenizatori ar putea însemna un venit mai mic și o vulnerabilitate mai mare la foamete și malnutriție.Ca și recunoaștere a rolului esențial al polenizatorilor în producția de alimente și în siguranța alimentară, FAO promovează practici favorabile pentru polenizare în managementul agricol. De exemplu, FAO oferă asistență tehnică pe diverse aspecte – de la reproducere și inseminare artificială până la soluții durabile pentru producția de miere și marketingul de export. FAO coordonează, de asemenea, Inițiativa Internațională a Polenizatorilor, care monitorizează declinul acestora, identifică soluții și consolidează capacitatea de gestionare a  polenizării pentru o agricultură durabilă. 

Fiecare dintre noi joacă un rol important. În calitate de cetățeni, trebuie să îndemnăm guvernele noastre să intensifice colaborarea între organizațiile naționale și internaționale, organismele academice și de cercetare și rețelele de monitorizare, cercetare și evaluare a polenizatorilor și a serviciilor de polenizare. Fermierii pot contribui la menținerea abundenței, diversității și sănătății polenizatorilor, asigurându-se că fermele lor au resurse alimentare și adăposturi disponibile permanent pentru polenizatori.

În Fuenlabrada de los Montes precum și în alte părți ale lumii, protejarea polenizatorilor precum albinele ajută la menținerea biodiversității și a ecosistemelor vibrante, precum și la protecția culturilor și a mijloacelor de subzistență care stau la baza unui viitor #ZeroFoame. 
Să recunoaștem deci rolul central pe care îl joacă polenizatorii în asigurarea securității alimentare în întreaga lume.

Exit mobile version