Site icon

Astăzi, de Ziua Mondială a Siguranței Alimentare, Organizația Națiunilor Unite atrage atenția asupra dreptului tuturor la alimente sigure, nutritive și din abundență

În ciuda evoluțiilor remarcabile din domeniul siguranței alimentare în ultimele decenii, povara globală a bolilor alimentare este încă inacceptabil de ridicată. Se estimează că anual, 600 de milioane – aproape 1 din 10 persoane din lume – se îmbolnăvește după ce consumă alimente contaminate, iar 420 000 dintre aceștia mor. Mâncarea sigură este esențială nu numai pentru sănătate și securitate alimentară mai bună, ci și pentru mijloacele de trai, dezvoltarea economică, comerțul și reputația internațională a fiecărui stat.

Astăzi, celebrarea în premieră a Zilei Mondiale a Siguranței Alimentare de către Organizația Națiunilor Unite are ca scop consolidarea eforturilor pentru a furniza alimente sigure.

Două agenții ale ONU, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) conduc eforturile în promovarea siguranței alimentare în întreaga lume.

Deoarece contaminarea poate să apară în orice etapă a traseului de la fermă pe masa consumatorului, asigurarea siguranței alimentare este responsabilitatea partajată a tuturor celor care cresc, procesează, transportă, comercializează și consumă alimente.

“Consumatorii au puterea de a aduce schimbarea”, a spus Mary Kenny, expertul FAO în domeniul siguranței alimentelor și al calității. “Având în vedere complexitatea siguranței alimentare, consumatorii au nevoie de acces la informații în timp util, informații clare și de încredre despre riscurile nutriționale legate de alegerile lor alimentare”.

Exit mobile version