Site icon

Statuia lui Mihai Viteazul nu are loc la Oradea. În schimb, statui cu regele Ladislau … fără număr?

Statuia lui Mihai Viteazul nu are loc la Oradea. În schimb, statui cu regele Ladislau … fără număr?, Foto: razboiulinformational.ro

Statuia lui Mihai Viteazul nu are loc la Oradea. În schimb, statui cu regele Ladislau … fără număr?, Foto: razboiulinformational.ro

“Nouă provocare la Oradea, o statuie cu regele Ladislau în centrul orașului. După provocarea nereuşită de la Valea Uzului, când toată presa a încercat să înfiereze relaţiile româno-maghiare, se prefigurează o nouă provocare. Nu trebuie uitat că presa mainstream nu are rolul să informeze, ci din contră, chiar să dezinformeze. Acest lucru s-a văzut clar în timpul reformei constituţionale din 2003 când niciun ziar şi nicio televiziune nu a spus românilor de gravele cedări ale suveranităţii făcute atunci, la modificarea constituţiei din 2018, la evenimentele de la Valea Uzului.

Trei manipulări pentru istorie

 În 2003 România a întreprins o primă cedare majoră de suveranitate, vânzarea pământului către străini, extrădarea propriilor cetăţeni, aderarea la Uniunea Europeană doar prin votul parlamentului, impunerea termenului de „revoluţie” pentru lovitura de stat a lui Ion Iliescu. Toate acestea au fost înaintate poporului pentru validare la referendumul de modificare a Constituţiei din 2003. Populaţia, însă, a fost dezinformată că se votează doar renunţarea la stagiul militar obligatoriu.

În 2018, modificarea articolului referitor la căsătoria bărbat-femeie cerut de 3 milioane de romani a fost demonizată şi politizată cu numeroase minciuni răspândite de întreaga opinie publică. Anumiţi formatori de opinie au răspândit minciuni evidente precum: Cristian Tudor Popescu, care a dezinformat ca modificarea constituţiei va afecta familiile monoparentale, sau Moise Guran, care a minţit că PSD-ul va „transfera” voturile referendumului la „alte alegeri”.

La Valea Uzului un grup de asociaţii perfect identificabile precum: Calea Neamului, ASCOR sau Frăţia Ortodoxă, au organizat un parastas în cimitirul internaţional din localitate. UDMR a adus cu autobuzele unguri din alte zone, au legat poarta cimitirului şi provocator au format un „lanţ uman”, pentru a nu permite românilor intrarea în cimitir. Toate televiziunile au răspândit zvonuri incitatoare care sugerau că ar fi existat altercaţii între români şi unguri, sau mai grav, cruci memoriale ar fi fost rupte.

O nouă provocare ! Statuia Regele Ladislau

Consilierul primarului Ilie Bolojan, liderul PPMT Zatyko Gyula, promovează intensiv în mediul online un eveniment legat de un protest al maghiarilor din data de 25 iunie 2019 prin care solicită amplasarea în Piața Unirii din Oradea a unei statui ecvestre a regelui Ladislau I al Ungariei.

Evenimentul este o provocare pe faţă. Regele Ladislau I al Ungariei a trăit între anii, 1040 şi 1095, iar ca toţi regii maghiari, Ladislau nu a fost ungur, pentru că regele Ladislau provenea dintr-o familie poloneză. Rămăşiţele sale pământeşti sunt depuse la Basilica romano-catolică din Oradea, unde deja există 2 statui ale regelui Ladislau I. Ladislau este considerat sfânt de Biserica Romano-Catolică deoarece el a desăvârşit creştinarea ungurilor.

Regele Ladislau x 3

De asemenea, la Basilica romano-catolică din Oradea există deja o statuie mare din bronz a regelui Ladislau, în zona intrării principale şi una sculptată, mai mică, la intrarea laterală, dinspre Şirul Canonicilor. În interiorul Basilicii mai există şi o a treia reprezentare tridimensională a regelui Ladislau, anume herma cu moaștele Sfântului rege Ladislau. Aceasta participă periodic la procesiuni religioase în jurul bisericii, fiind urmată de un număr mare de credincioși. Herma este un bust de 60 centimetri din argint aurit, despre care se spune că înfăţişează fidel trăsăturile regelui Ladislau. ( citim pe welcometoromania)

După principiul „avem un singur om şi cu ăla defilam” extremiştii maghiari orădeni vor şi o a treia statuie, (sau chiar a patra?) tot cu Ladislau.

În anul 1893 a fost amplasată prima statuie a regelui Ladislau în piaţa centrală a oraşului, piaţa ce avea să-i poarte pentru o perioadă numele: Szent-László tér / Piaţa Sfântul Ladislau. În anul 1923 odată cu sistematizarea pieţei statuia a fost mutată în faţa Basilicii Romano-Catolice, acolo unde poate fi admirată şi azi. (Mai mult pe oradea-nagyvarad)

Există două poziţii privitoare la statuia Regele Ladislau

„Moderaţii” doresc o amplasare mai discretă, undeva într-o parte, nu în centru Pieţii “Statuia ar putea fi amplasată tot în Piaţa Unirii, dar în latura dinspre Crişul Repede a Bisericii Romano-Catolice Sfântul Ladislau. Este o soluţie de compromis pentru că, astfel, nici nu s-ar mai modifica aspectul Pieţei Unirii”. vezi: Ebihoreanul

Radicali precum domnul consilier PPMT Zatyko Gyula doresc amplasarea statuii pe soclul statuii lui Mihai Viteazul din Piața Unirii. După cum observa Glasul.info, această organizaţie şi acest domn au început seria protestelor cu puţin înaintea înlăturării statuii lui Mihai Viteazul.

„Aceasta a fost reacția consilierului PPMT Zatyko Gyula după îndepărtarea de pe soclul ei a statuii lui Mihai Viteazul din Piața Unirii din Oradea: o solicitare de amplasare a unei statui a regelui Ladislau I al Ungariei în Piața Unirii. Nu poți să nu te gândești astfel că poate fi absolut întâmplător ca tocmai cei de la PPMT fac un protest prin care cer statuia lui Ladislau I al Ungariei. „ Glasul.info

Atenţionăm atât patrioţii romani să nu participe la nicio acţiune de contra-protest şi totodată populaţia maghiară să ia notă de cele trei statui deja existente şi să nu se lase atrasă în capcana extremiştilor. În principiu toată lumea are dreptul să protesteze, maghiarii au dreptul să protesteze, români pot cere şi ei reamplasarea statuii lui Mihai la o altă oră şi într-o altă zi. Provocările de genul celor de la Valea Uzului nu trebuie acceptate.

Trebuie avut în vedere că presa nu este de partea poporului, ci ei sunt mercenari de partea celor care le plătesc salariile și nu vor ezita să provoace şi să răspândească „Fake News” cum au făcut la Constituţia din 2003, la referendumul pentru căsătoria dintre o bărbat şi o femeie, sau la Valea Uzului.

Sursa: razboiulinformational.ro

Galerie Foto:

[envira-gallery id=”100761″]
Exit mobile version