Site icon Glasul.info

Controversă: statuile ierarhilor din fața Catedralei Ortodoxe de la Cluj, realizate de același sculptor care a creat în Spania și statuile celor care au incitat la crime și violuri împotriva clericilor

Pe 15 iunie a.c. am poposit la Cluj pentru un reportaj despre Mitingul pentru familie (vezi aici), un eveniment care s-a desfășurat în Piața Avram Iancu din fața Catedralei Ortodoxe din Cluj, pe o caniculă sufocantă. Acolo, înainte de începerea evenimentului, am realzat câteva cadre foto cu statuile ierarhilor Nicolae Ivan și Bartolomeu Anania, aflate chiar în fața intrării în catedrală.

Ajunși acasă, am fost contactați de către un clujean care ne-a întrebat dacă știm cine este autorul celor două statui și dacă avem idee despre personajele controversate căruia acest sculptor le-a creat statui prin Spania.

“Știați că sculptorul care a realizat pe bani mulți statuile ierarhilor Nicolae Ivan și Bartolomeu Anania, a ajuns mare sculptor după ce a realizat statuile tuturor marilor comuniști din revoluția spaniolă? A primit contracte pentru mai multe monumente publice în Spania, prin Catalunia în special. Deci omul ăsta a făcut statuile ălora care au tras în biserici și au omorât măicuțe, și apoi aici face statuile unor ierahi!?”, ne-a transmis indignat confidentul nostru clujean

Statuia episcopului Nicolae Ivan din fața Catedralei Ortodoxe din Cluj

“Trei statui de 270.000 de euro, dezvelite la Cluj-Napoca de Centenar”, scrie monitorulcj.ro

După primirea acestor informații incredibile, ne-am interesat puțin și am aflat că într-adevăr Septimiu Jugrestan, sculptorul la care se face referire, a creat mai multe dintre statuile unor lideri comuniști din Spania.

Născut în anul 1979 la Cluj-Napoca și rezident în Bilbao, scupltorul român Septimiu Jugrestan este artistul ales de autoritățile locale pentru a realiza statuia uneia dintre liderii comunismului basc din zonă, supranumită „La Pasionaria”, pe numele ei adevărat Isidora Dolores Ibárruri Gómez. Partea interesantă pentru noi românii este că un vlăstar al acestei comuniste internaționaliste, nepoata sa, Angelina, a fost soția lui Valter Roman (n.r. născut Ernő Neuländer), adică tatăl lui Petre Roman, fostul prim ministrul postdecembrist al României.

Isidora Dolores Ibárruri Gómez  / „La Pasionaria”

De asemenea, fiul ei (n.r. al Isidorei Dolores Ibárruri Gómez), Rubén Ruiz Ibárruri, a fost ucis în Bătălia de la Stalingrad și a fost decorat cu titlul de Erou al Uniunii Sovietice.

O altă statuie a lui Septimiu Jugrestan ridicată chiar în fața guvernului basc este cea a poetului și jurnalistului Esteban or Estepan Urkiaga Basaraz, cunoscut sub pseudonimul de Lauaxeta. În timpul războiului civil din Spania acesta a activat ca parte din administrația locală bască, însă a fost capturat și executat de către forțele franchiste.

Printre statuile realizate de Jugrestan în Spania se mai numără și bustul lui José Antonio Aguirre și cel al corespondentului de război George Steer.

Nota noastră: Deși participanții la așa zisa Revoluție Spaniolă au invocat pretexte și motive dintre cele mai nobile, Războiul Civil din Spania a lăsat în urma sa multe atrocități, masacre, gropi comune rămase încă nedescoperite toate nici până azi, traume cumplite în conștiința colectivă a poporului spaniol și nu numai. Simbolurile sunt importante, astfel că este de asemenea foarte important și cine le creează, necesitând astfel atenție maximă până și alegerea artiștilor pentru anumite proiecte. Spre exemplu, pictorii iconari spun că nu se pot apuca de treabă fără a rosti o rugăciune sau fără să aibă starea sufletească potrivită pentru un asemenea act de creație. La fel s-ar impune credem noi și în cazul unor artiști aleși să creeze statuile unor ierarhi: o anumită prestanță morală și spirituală, măcar pentru a nu lăsa loc controverselor.

Galerie Foto:

[envira-gallery id=”100976″]
Exit mobile version