Puțini dintre noi s-ar fi așteptat ca tocmai la Piatra Neamț, acolo unde ne obișnuisem ca Ștefan cel Mare să fie venerat, cinstit fără de asemănare printre domnitorii care s-au dedicat apărării neamului și a creștinătății, să găsim statuia marelui domnitor al Moldovei vandalizată cu graffiti și înconjurată până la refuz de … gunoaie. Și asta tocmai cu o zi înainte de prăznuirea zilei de 2 iulie, ziua în care marele domnitor al Moldovei a trecut la cele veșnice. Revoltător și rușinos în același timp!
Da, ați auzit bine. Atât pe soclul statuii, cât și în imediata apropiere a statuii erau gunoaie cât vezi cu ochii. Potrivit jurnaliștilor de la vestea.net, vandalizarea statuii lui Ștefan cel Mare din Piatra Neamț cu graffiti este mai veche, însă gunoaiele pe care le-am găsit noi în dimineața zilei de luni, 1 iulie 2019, erau “proaspete”, de cu o seară înainte.



Aceeași situație revoltătoare am constatat-o și în jurul Bisericii Domnești Nașterea Sf. Ioan Botezătorul și prin întreaga Curte Domnească din Piatra Neamț: gunoaie cât vezi cu ochii, hârtii, pet-uri, pahare de unică folosință, mâncare călcată în picioare, confeti, etc.

În afara faptului că Biserica domnească “Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” este un centru spiritual aparte pentru români, cu o înaltă însemnătate spirituală, ea face parte de asemenea și dintr-un ansamblu de monumente istorice intitulat Curtea Domnească din Piatra Neamț, de o importanță și o valoare istorică inestimabilă.

Cum e posibil ca edil să te gândești să organizezi un eveniment stropit din belșug cu bere și fum de grătare tocmai în ansamblul Curții Domnești din Piatra Neamț, să se râgâie a bere în jurul unei biserici sfinte, sau să amplasezi toalete ecologice la doar câțiva pași mai jos de această biserică?

Potrivit unor afișe prezente în interiorul Curții Domnești din Piatra Neamț și sub care zăceau încă sfidătoare numeroase confeti multicolore, între 28 și 30 iunie 2019 a avut loc un eveniment intitulat “PIATRA FEST” organizat de către Primăria Municipiului Piatra Neamț.

Galerie Foto:
[envira-gallery id=”101215″]- 3 Iulie 1910 – Român amendat de unguri pentru că pe harnașamentul calului erau prezente cele trei culori ale tricolorului românesc - 3 iulie 2025
- 2 iulie 1888 – La Beiuș elevul Nicolae Borgovan, ajutat de câțiva intelectuali și meseriași români, rupse flamura ungurească de pe liceu, înlocuind-o cu tricolor românesc - 3 iulie 2025
- 2 Iulie – T𝐫𝐞𝐜𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐢𝐧 𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞 𝐢̂𝐧 𝐯𝐞𝐬̦𝐧𝐢𝐜𝐢𝐞 𝐚 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨d Ștefan cel Mare, manifestare organizată de Muzeul Judeţean “Ştefan cel Mare” din Vaslui - 2 iulie 2025