Site icon Glasul.info

Apelul unei poete din Târgu Secuiesc: “Pentru LIMBA ROMÂNĂ- ROMÂNI din toate colțurile Țării, UNIȚI-VĂ!”

Poeta Mihaela Aionesei din Târgu Secuiesc, implicată sufletește în multe dintre acțiunile identitare ale românilor din Harghita și Covasna, participantă la multe dintre dintre acțiunile inițiate de către președintele Asociației Calea Neamului, dr. Mihai Tîrnoveanu, face un apel către românii din toate colțurile României pentru a apăra limba română și a se alătura “la mitingul din 07 iulie 2019, ora 17.00, pentru a spune din nou un NU HOTĂRÂT, adoptării Codului Administrativ”.

Redăm integral apelul său postat pe contul personal de socializare:

Pentru LIMBA ROMÂNĂ- ROMÂNI din toate colțurile Țării, UNIȚI-VĂ! Pentru LIMBA ROMÂNĂ trebuie să apeși pe o singură tastă: a inimii. Și ea îți va deschide lumea de basm dincolo de pântecul mamei. Acolo unde doinele șoptite în timp ce așteptai să crești, capătă contur.

Vezi râurile despre care îți cânta în ochii ei la fel de verzi ca pădurea. Negri ca mura, misterioși precum chihlimbarul. Ori ca seninul cerului spre care te înălța odată cu rugăciunile care parcă din sufletul ei creșteau. Așa cum macii în lanul de grâu se ridicau să vadă cum descrește noaptea pe prispa casei, de se mira luna când brațele ei ca două liane te legănau în susurul care alina, alinta: dormi cu mama puișor/ dormi pe-un colț de norișor/ îngerii ți-or săruta ochișorii/ până or răsări zorii. Și zorii soseau luminați de zâmbetul ei…Mama.

Poeta Mihaela Aionesei din Târgu Secuiesc la protestul pentru Cheile Bicazului de la Piatra Neamț, Foto: Glasul.info

Cuvântul Mama vine din albul bumbacului, din lacrima străbunilor, poate chiar din plânsul pruncului Iisus. „Bătrânii îl visează./ Bolnavii îl şoptesc./ Muţii îl gândesc./ Fricoşii îl strigă./ Orfanii îl lacrimă./ Răniţii îl cheamă.”- cum frumos spunea poetul Grigore Vieru.

Este singurul cuvânt rostit aproape la fel în toate limbile de copiii lumii. Mama… Nu e minunat? Lingviștii spun că universalitatea acestui cuvânt se datorează mișcării pe care o face gura pruncului în momentul alăptării la sân. Este „cea mai naturală mișcare și, implicit, cel mai natural sunet al maternității.”

Nu e un dar dumnezeiesc să știi că cel mai duios cuvânt din lume este rostit în frumoasa ta limbă română? Că buzele au luat forma sânului înainte de a deveni cuvânt? Cine ar putea să renege sânul care l-a învățat să soarbă seva vieții? E ca și cum un ram nu și-ar cunoaște rădăcina. Și caută și tot caută să-și însușească ceva ce nu-i aparține, așa cum fac și cei care uită că au fost încă de la naștere înfășați în ea.

Încă-i mai simt uneori mirosul de lapte în scutecul de bumbăcel, de aceea pentru mine Limba Română este Sfântă. Este acea tainică legătură cu cerul și pământul, cu mama, cu străbunii… Pentru că doar în limba mea pot preschimba durerea într-un cânt și pot iubirea s-o înalț în gând.

Limba Română este sânul Maicii noastre România care pe toți fiii i-a alăptat la fel, dar unii au cam uitat unde și cum au crescut și-acum pretind, pretind…coarda prea tare o întind.

Lăsând metafora deoparte, sunt uluită să aflu că la nici un an de la mitingul organizat anul trecut la București împotriva Codului Administrativ, cod care ar fi legiferat limba maghiară ca a doua limbă oficială de stat, lucru considerat neconstituțional și respins de Curtea Constituțională, reapare în prim plan. Ca și cum românii de etnie maghiară le aveau pe toate și oficializarea limbii maghiare le lipsea. Vă spun eu care mănânc aceeași pâine cu ei de peste 30 de ani, că această absurditate, nu le-ar schimba cu nimic nivelul de trai. Ba ar putea avea consecințe nefaste în primul rând asupra tinerilor de etnie maghiară, care și-așa abia reușesc la finalul celor 12 clase să obțină notă de trecere la bacalaureatul de limba română (fapt ce-i obligă ori să stea pe loc ori să plece în afara țării). Și nu în ultimul rând, obligativitatea limbii maghiare se va extinde asupra comunității românești, nevoită peste noapte, să cunoască limba altui stat decât cel în care s-a născut. Fapt ce ar putea crea disensiuni între cele două comunități care încearcă să păstreze armonia și respectul reciproc, în limita toleranței cu care fiecare individ a fost înzestrat. Doar cei loviți de politică și acoliții lor gândesc altfel și visează cai verzi într-o pășune îngrădită!

Ca locuitor al unui oraș în care românii abia dacă ating pragul de 5 %, vă spun că această prevedere nu ar aduce nimic bun, nimic nou, din contră. Limba maghiară a fost dintotdeauna folosită în administrația publică, în spital, pe stradă, în magazine, în școli, etc. Nimeni nu le-a interzis să vorbească limba maghiară. Nici măcar constituția nu i-a obligat să învețe limba română, așa cum s-ar fi cuvenit într-un stat a cărui limbă oficială este limba română. Prin urmare, obligativitatea limbii maghiare care ar trebui să fie aprobată prin Codul Administrativ, ar produce haos în toate administrațiile, și un lucru extrem de grav, ar crea un precedent prin modificare Constituției pentru o minoritate, în defavoarea propriilor cetățeni. S-ar încălca astfel un drept constituțional românilor minoritari numeric în județele Covasna și Harghita. Un act de trădare condamnabil cu urmări grave asupra poporului român.

ARTICOLUL 16 din Constituție spune la pct. 1 „Cetăţenii sunt egali în faţa legii și a autorităţilor publice, fără privilegii și fără discriminări.” 
Atunci de ce se vrea discriminarea românilor din Ardeal și acordarea de privilegii unora care funcționează în afara legii Statului Român?

Tot același articol pct. 2 ne atenționează că „ Nimeni nu este mai presus de lege.” Și totuși se încearcă încălcarea unui drept constituțional prevăzut în Articolul 13 – „În România limba oficială este limba română.”

În consecință, ca cetățean al acestei țări care face parte din categoria „minoritarilor numeric”, fac un apel către toți românii care au inimile înfășurate încă în tricolor, cei care nu au uitat gustul de miere străbună din limba română, să ni se alăture la mitingul din 07 iulie 2019, ora 17.00, pentru a spune din nou un NU HOTĂRÂT, adoptării Codului Administrativ propus de acest ong pus să dărâme toate valorile naționale, incitând astfel la ură și trădare.

Fac nu un apel, ci o invitație premierului Viorica Dăncilă, de a efectua o vizită în județele Covasna și Harghita să vadă la fața locului câte localități au fost maghiarizate de-a lungul timpului din cauza nerespectării Articolului 13 și-apoi să vorbim despre drepturile minorităților. Haideți duminică să dăm mână cu mână pentru Sfânta noastră – LIMBA ROMÂNĂ!”, a scris pe facebook poeta Mihaela Aionesei 

Galerie Foto:

[envira-gallery id=”101353″]
Exit mobile version