“Csaba Borboly, președintele Consiliului Județean Harghita, a anunțat că instituția pe care o conduce va organiza în 25 sau 26 august un miting cu participarea a 10.000 de maghiari la Cimitirul Internaţional Valea Uzului.
În 27 august, Mihai Sorin Tîrnoveanu, iniţiator al organizării, de Ziua Eroilor, a slujbei de pomenire a ostaşilor români căzuţi în cele două războaie mondiale la Valea Uzului, este citat la sediul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării în calitate de reclamat.
Să fie întâmplător?
Preşedintele CJ Harghita, unul dintre principalii organizatori ai contramanifestaţiei din 6 iunie a.c. (Înălţarea Domnului), prin care s-a încercat împiedicarea intrării românilor în cimitir pentru a-şi pomeni eroii, cheamă din nou maghiarii la Valea Uzului. Faptele ilegale de atunci ale reprezentantului UDMR au fost sancţionate de autorităţile române cu o amendă de 3000 de lei.
Acum Csaba Borboly se întoarce la locul faptei, în timp ce Mihai Tîrnoveanu este chemat la CNCD pentru a răspunde acuzelor de “comportament discriminativ, degradant şi hărţuitor faţă de comunitatea maghiară din ţară”.
CNCD a dat curs unei sesizări a Fundaţiei Szekler Monitor, condusă de Arus Zsolt, notoriu militant pentru autonomia teritorială a aşa zisului ţinut secuiesc, mare apărător al teroriştilor Beke Istvan şi Szocs Zoltan, care au vrut să arunce în aer, la Târgu Secuiesc, pe românii care aniversau Ziua Naţională a României, la chemarea Acţiunii “Români pentru români”, al cărei ferment a fost Mihai.
În sesizarea făcută de fundaţia reclamantă, Mihai este acuzat, printre altele, că a scris un text despre cimitirul eroilor din Valea Uzului prin care “prezintă în mod deformat realitatea”.
Este important de precizat că Asztalos Csaba, președintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminări, s-a pronunţat deja în privinţa evenimentelor de la Valea Uzului. Iată punctul său de vedere (tendenţios, în opinia mea):
”Fiecare comunitate are dreptul să-și comemoreze eroii, dar e extrem de important să facem acest lucru acolo unde eroii sunt îngropați. Toată problema a pornit de la faptul că Primăria Dărmănești a emis autorizații și a amplasat cruci pe un cimitir care aparține adminstrativ de o altă localitate administrativă. Acele cruci au fost așezate pe mormintele altora. Acolo sunt îngropați ostași căzuți la datorie din armata austro-ungară și nu sunt îngropați acolo ostași români. Ei sunt îngropați mai încolo, la o distanță relativ mică. De aici a pornit reacția comunității maghiare, pentru că acel cimitir a fost realizat în 1917 și, timp de 100 de ani, nimeni nu a pus cruci pe mormântul altora. E important să se realizeze un cimitir acolo unde sunt îngropați eroi ostași români și trebuie să se creeze condițiile pentru comemorarea acestora. Dar eu consider că e o atingere a memoriei atât a ostașului român a cărui cruce se pune pe mormântul ostașului austro-ungar, cum se împietează și memoria ostașului austro-ungar” (declaraţia şefului CNCD este preluată de pe siteul b1.ro).
Sunt motive care îmi dau indicii temeinice că Mihai va fi penalizat de către CNCD şi va fi acuzat de discriminare (menţionez că în sesizarea întocmită de Arus Zsolt nu am găsit nicio probă a unui comportament discriminativ a lui Mihai faţă de comunitatea maghiară).
După părerea mea, o astfel de decizie va fi o gravă limitare a libertăţii de expresie, a libertăţii de a fi român, cum îi place lui Mihai să spună.
Decizia ar putea duce la inhibarea unor manifestări de afirmare identitară. De aceea, trebuie să fim alături de Mihai, care nu luptă pentru interese personale, ci pentru afirmarea valorilor şi principiilor naţionale, pentru apărarea unei “viziuni româneşti a lumii” (Ovidiu Papadima).
Nădăjduiesc însă că instanţele de judecată, la care cu siguranţă va apela Mihai Tîrnoveanu, vor infirma verdictul pe care îl anticipez din partea CNCD, o instituţie profund ideologizată.”
Autor: Florin Palas