În timp ce în restul țării micilor comercianți li se pune lacătul pe ușile afacerilor pentru tot felul de pretexte mai mult sau mai puțin inventate, pentru nereguli minore sau chiar inexistente, favorizând astfel marile lanțuri de magazine și ucigând total afacerile mici de cartier sau pe cele de familie în domeniul comerțului autohton, pe granița de vest a țării este un adevărat Vest Sălbatic în domeniul comerțului, și totuși nimeni nu stopează acest fenomen.
De mai mulți ani, cu precădere în localitățile cele mai apropiate de granița cu Ungaria, în magazinele din județele Arad, Bihor și Satu Mare, nu doar că se vând aproape numai produse importate din Ungaria, ci acestea mai sunt și etichetate exclusiv în limba maghiară.
“Dacă nu vrei să faci un drum până la Arad în oraș, ești nevoit să cumperi de la ei orice găsești, altă alternativă n-avem. Se ivesc în viața de zi cu zi diverse necesități urgente, și n-ai timpul să tragi o fugă până în oraș. Problema este că de foarte multe ori trebuie să ghicim care-i treaba cu produsul respectiv sau să rugăm pe cineva care cunoaște limba maghiară să ne traducă, altfel ajungi să regreți că ai cumpărat un produs pe care în mod normal nu l-ai fi luat. Nu este normal să nu existe niște minime informații și în limba română pe produsele vândute.”, ne-a declarat un român dintr-o localitate din județul Arad aflată aproape de granița României cu Ungaria
Aceeași situație poate fi întâlnită din păcate și în câteva localități din județele Bihor și Satu Mare, acolo de unde am primit de asemenea sesizări că există fix același fenomen revoltător.
Statul român, din păcate, prin autoritățile care ar putea stopa aceste încălcări flagrante ale legii din România, preferă de ani buni să închidă ochii la această practică sfidătoare la adresa cetățenilor români care nu cunosc limba maghiară. Deși legea aflată în vigoare în România prevede în mod clar obligația comercianților de a eticheta produsele importate în limba română, în Vestul Sălbatic de pe granița de Vest a României, legile statului român nu valorează nici măcar cât o ceapă degerată.