La 22 ianuarie 1852 se năștea în satul Apa, pe atunci aflat în Comitatul Sătmar, Vasile Lucaciu, una dintre cele mai importante personalități politice, culturale și istorice ale românilor ardeleni din perioada dualismului Austro-Ungar, militant pentru drepturile românilor din Transilvania. În perioadele în care a fost deținut politic, românii ardeleni i-au dedicat în semn de prețuire și solidaritate un cântec: Doina lui Lucaciu.
“Cântă-o mierlă prin păduri, / Robu-i Lucaciu la Unguri / Vine-o dalba primăvară. / Fi-va Lucaciu liber iară ” (Doina lui Lucaciu )
“Un popor există din ziua când conștiința lui trezită știe să-l afirme ca națiune. În promovarea acestui principiu rezidă însemnătatea istorică a lui Vasile Lucaciu. Până când majoritatea contemporanilor săi luptau pentru drepturile poporului român din Transilvania, Lucaciu cu un elan profetic viziona orizontul larg al Unirii tuturor Românilor.
Viața lui a fost o consacrare integrală și fecundă a acestei viziuni. Avea toate calitățile unui apostol național: presimțirea tainei viitorului, puterea de fascinare și curajul de a înfrunta martiriul.
E firesc deci, ca atunci când recunoștința și admirația generației vârstei noastre îi imortalizează memoria în mărețul monument din piața Sătmarului, să-i păstreze pentru posteritate și în scris viața și faptele lui.”, spunea în 1936 dr. Octavian Ardelean
Galerie Foto:
[envira-gallery id=”106098″]