Ziua de 24 ianuarie a fost dintotdeauna o zi specială la Iași. Cu această ocazie vin la Iași oameni din toată Moldova, inclusiv din cea de peste Prut, dar și români de prin toată țara. Are ceva această sărbătoare, o emoție aparte, pe care parcă numai la Iași o poți simți: ceva special, o încărcătură simbolică și spirituală deosebită, mai ales pentru cei care cunosc bine istoria și povestea adevărată din spatele acestei zile de 24 ianuarie din urmă cu peste un secol și jumătate. E o zi când românismul s-a ridicat în cele din urmă din genunchi și s-au pus bazele statului român modern, în ciuda sorților potrivnici, a împotrivirilor externe din toate direcțiile.
Însă balamucul cotrocenist și-a întins mrejele și împotriva acestei sărbători care în loc să unească, și-a propus să dezbine și să stârnească noi controverse cu privire la direcția pe care vrea s-o ia România “Guvernului Meu”.
Spre deosebire de alți ani în care organizarea sărbătoririi zilei Unirii Principatelor Române la Iași a fost cât de cât acceptabilă, în acest an Piața Unirii din Iași a fost efectiv confiscată de securimea și aplaudacii lui Iohannis: dacă până și “folcloriștii” erau formați numai din securiști!?
Din cauza venirii Plăvanului la Iași și a lui Sică Mandolină, urbea moldavă a fost sufocată de kilometri de țarcuri metalice înguste la Iași de Ziua Unirii Principatelor, de genul celor prin intermediul cărora sunt mânate turmele de oi sau cirezile de vite pe la marile ferme de prin SUA, Australia sau Argentina. Organizatorii unui marș al unioniștilor au fost nevoiți să se înghesuie prin aceste țarcuri metalice înguste, fără posibilitatea de a se desfășura și a-și pune în valoarea coregrafia gândită pentru această manifestare.
De ce? Pentru că securimea știe bine cât de mult este iubit Iohannis împreună cu “Guvernul Meu” de către români. Deși am văzut cum mașina de propagandă a sistemului a încercat rând pe rând, ba mai întâi să nege total că Iohannis ar fi fost huiduit la Iași, scoțând imediat marota cu “știri false”, “dezinformare PSD”, și alte rahaturi din astea demagogice, ba mai apoi că românii care i-au huiduit la Iași de Ziua Unirii pe Iohannis și pe Ludovic Orban ar fi fost oameni plătiți de PSD, realitatea este că în imediata apropiere a scenei era mai curând plin de securime și de aplaudaci ai lui Iohannis, huiduielile auzindu-se de la mare depărtare și fiind ușor acoperite de aplaudacii de la picioarele și fundul lui Iohannis.
Atâtea înjurături și vorbe de ocară câte am auzit ieri la adresa lui Iohannis prin Iași, cred n-am auzit nici măcar în primii cinci ani de mandat ai “insului din deal”. Și nu doar din partea ieșenilor, ci și a unor români veniți de prin toată țara, nemulțumiți de înțărcuirea cu garduri metalice a Iașului. Mai mult, surpriza a fost să vedem că printre cei care îl huiduiau pe Iohannis și cereau autostradă pentru Moldova nu erau PSD-iști, ci simpatizanți ai partidelor “de dreapta”.
“S-a căcat Iohannis pe încă o sărbătoare națională a românilor! Așa a făcut nemernicul și de 1 Decembrie!“, se plângea plin de năduf un român venit la Iași tocmai de la Constanța pentru a sărbători Ziua Unirii Principatelor
Câți români au sesizat sau își amintesc că Iohannis a făcut același lucru și de 1 Decembrie, fiind huiduit și atunci de către români pentru discursul său electoral? Deci nu poate fi vorba de vreo “scăpare” neintenționată, ci deja e ceva sistematic.
Cineva chiar mai prăpăstios lansa o nouă ipoteză, potrivit căreia adevăratul scop din spatele acestor sabotări evidente a sărbătorilor naționale ar sta intenția ca “să se scârbească lumea de sărbători”. O fi făcând oare parte și asta din strategia antinațională de a le tăia românilor legăturile “cu cerul” și “cu pământul”?
În a doua jumătate a secolului al XV-lea, Imperiul Otoman, condus de sultanul Baiazid al…
Deși nu sunt finalizate încă lucrările la exterior și interior, parohia Sfântul Mare Mucenic MINA,…
Ziua de 4 iulie 1848, acest moment marchează începutul unei etape esențiale în Revoluția Română…
Unul dintre paradoxurile antiromânismului din Ardealul teorizat de administrația maghiară în perioada dualismului austro-ungar este…
Gestul lui Nicolae Borgovan, din 2 iulie 1888, la Beiuș, este unul dintre acele momente…
"„𝐄𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚̆ 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬̦𝐭𝐢𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨𝐝, 𝐒̦𝐭𝐞𝐟𝐚𝐧 𝐜𝐞𝐥 𝐌𝐚𝐫𝐞!” Miercuri, 2 iulie 2025, începând cu ora 10:00,…
Leave a Comment