Urmașii criminalilor de război din Transilvania primesc noi retrocedări? Reabilitează statul român crimele împotriva evreilor din Ardealul de Nord?

Incapacitatea statului român de a tranșa problema criminalilor de război care au contribuit direct sau au incitat la atrocități și violențe de nedescris împotriva populației românești și evreiești din Transilvania de Nord, dublată de o legislație total imbecilă precum cea născocită de Monica Macovei & comp. (n.r. Legea 247/2005, cu “dedicație”, o lege care nu numai că nu a făcut dreptate urmașilor celor deposedați de case, terenuri și alte averi, moștenitorii legali stând uneori cu zecile de ani pe la ușile tribunalelor, ci ba chiar perpetuat o serie de nereguli şi de abuzuri, deschizând calea îmbogăţirii din drepturi litigioase a unora), produce noi consecințe aberante, precum restituirea de proprietăți către urmașii unor criminali de război.

În urmă cu câteva zile, istoricul Vasile Lechinţan, un istoric român care s-a documentat foarte mult de prin arhive și din alte fonduri de documente de prin instituțiile statului cu privire la crimele și atrocitățile regimului horthyst în Transilvania, scria următoarele pe contul său de socializare:

“Săptămâna trecută un judecător de la Curtea de Apel Cluj a judecat în favoarea restituirii proprietăţilor către un urmaş al unui mare proprietar ungur din Silivaşu de Câmpie, proprietar despre care un reprezentant al Jandarmeriei Regale române în 1945 a zis că el şi alţi proprietari unguri din zonă sunt autorii morali ai atrocităţilor asupra evreilor din Sărmaşu.

Şeful Jandarmeriei Regale Române din zonă a zis că seara s-au adunat aceşti proprietari la groful Kemeny din Cămăraşu şi au hotărât această cumplită atrocitate. Acest proprietar ungur din Silivaşu de Câmpie a fugit din ţară în 1945 şi averea a fost declarată printre “bunurile inamice”.

Dacă era cu conştiinţa împăcată, acest proprietar putea să revină în ţară şi i se restituiau bunurile în perioada 1945-1948 (a avut patru ani la dispoziţie), cum s-au restituit la numeroşi maghiari care au dovedit că sunt nevinovaţi.

Aşadar, statul român restituie proprietăţile foste bunuri inamice ale celor care au lăsat în Transilvania în 1940-1944 numeroase morminte proaspete ale unor sute de oameni nevinovaţi: români, evrei, romi etc. La Sărmaşu au fost împuşcaţi şi români, chiar în Sărmaşu, şi alţi numeroşi români au fost duşi cu camionul la Cluj şi de aici pe jos prin Ungaria în Austria şi mulţi au murit pe drum şi bătrânul preot Micu din Sărmaş a fost împuşcat pe drum în Ungaria pentru că nu mai putea merge.

Am publicat recent Jurnalul notarului Mornăilă din Sărmaşu, care era printre cei duşi cu forţa pe jos pe drumul amintit. Acolo sunt numele celor deportaţi şi al celor morţi, cu menţionarea localităţii lor natale.

Jurnalul notarului Mornăilă dovedeşte legătura grofului Kemeny cu jandarmii unguri care au executat de facto hotărârea autorilor morali ai crimelor de la Sărmaşu. Acum restituim masiv proprietăţi ale celor care au fost autorii morali ai acestor crime. Şi statul român patronează aceste restituiri. “, a scris pe facebook istoricul Vasile Lechinţan

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

24 Iulie 1772 – Știați că Moldova și Țara Românească au cerut unirea lor încă din anul 1772?

24 iulie 1772 – Prima voce colectivă pentru Unirea și Independența Țărilor Române În vara…

11 ore ago

24 iulie 1849 – „Proiectul de pacificare” de la Seghedin – Prima apariție oficială a numelui „România” într-un document istoric

La confluența marilor frământări revoluționare ale anului 1848-1849, în mijlocul unei Europe zbuciumate de idealuri…

12 ore ago

24 Iulie 1849 – Armata maghiară condusă de Jozef Bem este înfrântă de moții lui Avram Iancu la Roșia Montană

La 24 iulie 1849 armata maghiară condusă de Jozef Bem este înfrântă la Roșia Montană.…

13 ore ago

23 Iulie 1859 – A apărut, la București, prima publicație a Armatei Române, “Observatorul militar, diariu, politicu și scientificu”

La 23 iulie 1859 avea loc nașterea presei militare românești: „Observatorul militar, diariu, politicu și…

o zi ago

21 Iulie 1551 – Ziua când ungurii, prin Ioan Sigismund Zapolya, cedează stăpânirea Transilvaniei lui Ferdinand de Habsburg

Evenimentul petrecut la 21 iulie 1551, când Isabella a Ungariei și fiul ei, Ioan Sigismund…

3 zile ago

20 Iulie 1896 – A apărut ziarul „Liga ortodoxă”, sub conducerea lui Alexandru Macedonski

Pe 1896 a apărut ziarul „Liga ortodoxă", sub conducerea lui Alexandru Macedonski. Ziarul „Liga Ortodoxă”,…

4 zile ago