Printre angajații Companiei de Transport Public Iași, plutește de o bună perioadă nemulțumirea la cote înalte, atât în ceea ce privește nivelul salarizării, unul aflat pe la coada țării, potrivit liderului de sindicat Paul Păuleț, cât și în ceea ce privește condițiile de muncă din transportul public ieșean.
Preocupați de siguranța noastră și a cetățenilor în trafic, atunci când circulăm cu mijloacele de transport în comun, i-am solicitat liderului de sindicat al șoferilor și angajaților din CTP Iași, domnul Paul Păuleț, să ne răspundă la câteva întrebări:
Glasul.info: În calitate de lider de sindicat, sunteți mulțumit de nivelul salariilor și condițiilor de muncă?
Paul Păuleț: Bună ziua. În calitate de lider de sindicat și sofer în cadrul Societății Compania de Transport Public local Iași (S.C.T.P.) sunt total nemulțumit de nivelul de salarizare al salariatilor în special pe cel al personalului de bord (șoferi-vatmani). De exemplu, în acest moment un șofer debutant (începator) nou angajat primește un salariu de 2400 lei brut la care se adaugă sporurile aferente Contractului Colectiv de Muncă (CCM). Acești salariați la sfârșit de luna după reținerea taxelor și impozitelor vor rămâne cu cel mult 2500 lei salariul net lunar.
Comparativ cu celelalte orașe din țară precum București, Timișoara, Brașov, Oradea, Cluj care au peste 3200 lei salariul la angajare, noi șoferii din cadrul S.C.T.P. Iași suntem cel mai prost plătiți, până și cei de la Braicar Brăila sunt plătiți mai bine decât noi, au negociat un salariu de angajare de 2800 lei la angajare.
Glasul.info: Ce este de facut? Ce credeți că ar trebui îmbunătățit urgent în cadrul sistemului de transport public?
Paul Păuleț: Cred că ar fi bine să urmăm exemplul celor de la Braicar Brăila și să oprim lucru, doar așa poți obține o creștere salarială decentă. Vă spun asta deoarece în data de 27.03.2020 am avut o ședință de negociere cu primarul municipiului Iași d-ul Mihai Chirica, conducerea S.C.T.P, și sindicatele din cadrul societății unde s-a discutat problema salariilor din transportul public Iași. În urma negocierilor avute, primarul a promis ca de la 01.04.2020 vom beneficia de o creștere salarială de 10% pentru toți salariații companiei. Aceasta crestere de doar 10% îi nemulțumește pe șoferi și vatmani deoarece este o creștere infimă pentru aceștia, cel mai bine era dacă șoferii și vatmanii ar fi primit cel putin 20% creștere salarială, asa am fi ajuns și noi la un salariu de 3000 lei.
Glasul.info: Meseria de sofer în cadrul sistemului de transport public este una cu un ridicat grad de uzură fizica și psihica pentru șoferi, și care implică de asemenea și niste responsabilități foarte mari. Care credeți ca ar fi în aceste condiții vârsta potrivită de pensionare pentru șoferii din domeniul transportului public?
Paul Păuleț: Vârsta potrivită pentru pensionare ar fi de 55 ani la o vechime de cel mult 25 ani în transportul public. Meseria de șofer în transportul public poate fi comparată cu cea de miner. Minerii au munca fizică, pe când noi șoferii avem munca psihica. Oricând se poate întâmpla ceva, să accidentezi, să ai coliziune cu alt autovehicul în trafic sau să-ți cadă cineva în autobuz. Toate acestea cad pe umerii șoferului, el răspunde de toate și de toți pasagerii.
Glasul.info: Condițiile de muncă pentru șoferi presupun adesea și un mediu favorabil pentru dezvoltarea unor anumite boli profesionale specifice, asociate muncii desfășurate în anumite condiții. Sunt ferecvente astfel de boli în randul șoferilor din S.C.T.P.?
Paul Păuleț: Da sunt foarte frecvente aceste boli în rândul șoferilor și vatmanilor cum ar fi, durerile de spate, dureri cervicale, hernie de disc și multe altele. Mai nou, la ultima negociere de C.C.M. din 2019, s-a impus un regulament prin care toți angajații care au concediu medical mai mare de 12 zile nu vor mai beneficia de un spor care consta în 80% din valoarea unui salariu. Eu ca și lider de sindicat NU am fost de accord cu acest articol, dar nu s-a ținut cont deoarece reprezint un sindicat minoritar iar cel care hotărăște este sindicatul reprezentativ (sindicatul Liber reprezentat de catre d-ul Sandu Vasile).
Ascultând cu atenție detalii legate de nemulțumirile angajaților Companiei de Transport Public Iași, am descoperit situații cu adevărat dramatice: mame singure cu copii minori, care sunt nevoite să se trezească la trei dimineața pentru a ajunge la servici, pentru ca la orele 5 – 5:30 să poată ieși deja pe traseu. În unele cazuri, angajații S.C.T.P. pot ajunge cu mult după ora 1 noaptea la casele lor. Și tot acest efort suprauman nu li s-ar părea în zadar, măcar dacă ar fi recompensați pe măsura sacrificiului lor, ne-au spus membrii familiilor celor care lucrează ca șoferi la S.C.T.P. Iași.
Legat de condițiile de muncă pentru șoferi, acestea constituie un mediu favorabil pentru dezvoltarea unei game destul de variate de boli cu efecte foarte grave. Un cadru medical ne-a pus la dispoziție câteva dintre bolile profesionale pe care le dezvoltă în activitatea lor prelungită șoferii din transportul public:
“Putem spune că profesia de șofer este o bombă cu ceas pentru sănătatea și viața umană. Acest lucru se datorează:
-prea multă tensiune musculară la membre și trunchi;
-zi lungă de lucru;
-vibrația vehiculului;
-prezența orelor suplimentare;
-responsabilitatea pentru viața pasagerilor;
-zgomot constant;
-lucru sedentar;
-nevoia constantă de a lua decizii urgente;
-efectele nocive ale mediului de muncă;
-stres neuropsihic frecvent.
Bolile profesionale frecvente la șoferi
1) Radiculită, hemoroizi, prostatită, osteochondroză și alte boli asociate cu poziția de ședere prelungită a unei persoane. Toate acestea se datorează faptului că stagnarea sângelui are loc în organele pelvine. Pentru bărbați, astfel de boli amenință impotența și infertilitatea. O astfel de funcție în mașini precum încălzirea scaunelor poate accelera și agrava aceste diagnostice.
2) Colecistită, gastrită, pancreatită, ulcer peptic, colită, disbioză și alte boli care apar din cauza neregulării și a malnutriției șoferului în timpul lucrului. Bolile tractului gastro-intestinal sunt poate cele mai frecvente la cei care petrec mult timp la volan. Gustările și mâncarea din mers contribuie la acumularea de grăsime pe piept, șolduri și stomac. Modificările metabolismului pot fi ireversibile.
3) Obezitatea și diabetul – aceste boli sunt cauzate de tulburări ale sistemului metabolic, precum și de un stil de viață sedentar.
4) Hipertensiune arterială, aritmie și alte boli cardiovasculare. Ele apar din expunerea la stresul prelungit la corpul uman. Când sistemul nervos este constant în tensiune, riscul de atacuri de cord și atac vascular cerebral crește semnificativ.”
Așadar, într-un oraș precum Iașul, centru universitar și cultural la nivel național, șoferii și vatmanii care ne poartă zi de zi prin această frumoasă urbe moldavă, ocupă ultimul loc pe țară în ceea ce privește salariile la nivel național? Potrivit liderului de sindicat Paul Păuleț, la acest capitol ne-au luat-o înainte până și Brăila și alte orașe mai mici decât Iașul.
Cât costă oare siguranța cetățeanului pentru autoritățile locale din Iași? Mai puțin decât la București, Timișoara, Oradea, Cluj? Mai puțin decât la Brăila!?