Categories: Știri

Deputat PSD despre scandalul autonomiei: “Camera Deputaţilor nu a votat niciodată aşa ceva, iar o asemenea lege nu va fi aprobată de Parlament”

O deputată PSD, Anişoara Radu, susține că știrile prezentate marți, 28 aprilie a.c., de către mai multe publicații din România, referitoare la adoptarea de către Camera Deputaţilor a proiectului de lege privind acordarea autonomiei Ţinutului Secuiesc, sunt … “fake news”.

Marţi, 28 aprilie, au apărut în presă articole inflamatorii referitoare la adoptarea de către Camera Deputaţilor a proiectului de lege privind acordarea autonomiei Ţinutului Secuiesc.

Evident că este vorba de un fake news, Camera Deputaţilor nu a votat niciodată aşa ceva, iar o asemenea lege nu va fi aprobată de Parlament.Proiectul de lege incriminat a primit doar avize negative de la comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor. De asemenea, raportul comisiei a fost de respingere.

PSD a votat constant împotriva acestui proiect de lege şi o va face şi la Senat. Miercuri, 29 aprilie, Senatul a fost convocat de urgenţă pentru a dezbate şi respinge proiectul de lege.De ce ştirea este un fake news şi cum s-a ajuns la această situaţie? Simplu, în 2003 a fost introdus în Constituţia României un articol menit a eficientiza activitatea Parlamentului.

Parlamentul României este bicameral, iar un proiect de lege este dezbătut de ambele Camere, dar doar una dintre cele două Camere este cea decizonală. În 2003 s-a constatat că proiectele de lege rămân în dezbatere mult prea mult timp în Camera care nu este decizională, vorbim de luni sau chiar ani de zile, ceea ce ducea la îngreunarea procesului legislativ.

Foto: captură cdep.ro /Pl-x nr. 670/2019

Pentru a fi rezolvată această problemă a fost introdus în Constituţie art.75 alin.(2) „Prima Cameră sesizată se pronunţă în termen de 45 de zile. Pentru coduri şi alte legi de complexitate deosebită termenul este de 60 de zile. În cazul depăşirii acestor termene se consideră că proiectele de legi sau propunerile legislative au fost adoptate.

”De fapt, adoptarea prin îndeplinirea termenului constituţional nu înseamnă absolut nimic, nicio lege nu poate fi adoptată dacă nu este votată efectiv de Camera decizională, iar Camera decizională nu are termen pentru adoptarea sau respingerea unui proiect. Astfel, o lege poate rămâne ani de zile în dezbaterea Camerei decizionale.

Ce trebuie să reţinem este că nicio lege nu poate fi adoptată şi nu intră în vigoare fără a fi dezbătută şi votată efectiv de Camera decizională.Nu există legi care să fie adoptate prin “adoptare tacită”, ştirile de acest tip sunt fake news-uri.”, susține deputata PSD Anişoara Radu în declarația sa de presă

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

25 iulie 1857 – Compromisul franco-britanic care a pregătit nașterea României moderne

Într-un context european tensionat, marcat de rivalități imperiale și de aspirațiile naționale ale popoarelor aflate…

20 de ore ago

24 Iulie 1772 – Știați că Moldova și Țara Românească au cerut unirea lor încă din anul 1772?

24 iulie 1772 – Prima voce colectivă pentru Unirea și Independența Țărilor Române În vara…

o zi ago

24 iulie 1849 – „Proiectul de pacificare” de la Seghedin – Prima apariție oficială a numelui „România” într-un document istoric

La confluența marilor frământări revoluționare ale anului 1848-1849, în mijlocul unei Europe zbuciumate de idealuri…

o zi ago

24 Iulie 1849 – Armata maghiară condusă de Jozef Bem este înfrântă de moții lui Avram Iancu la Roșia Montană

La 24 iulie 1849 armata maghiară condusă de Jozef Bem este înfrântă la Roșia Montană.…

o zi ago

23 Iulie 1859 – A apărut, la București, prima publicație a Armatei Române, “Observatorul militar, diariu, politicu și scientificu”

La 23 iulie 1859 avea loc nașterea presei militare românești: „Observatorul militar, diariu, politicu și…

2 zile ago

21 Iulie 1551 – Ziua când ungurii, prin Ioan Sigismund Zapolya, cedează stăpânirea Transilvaniei lui Ferdinand de Habsburg

Evenimentul petrecut la 21 iulie 1551, când Isabella a Ungariei și fiul ei, Ioan Sigismund…

4 zile ago