FAO se așteaptă ca utilizarea scăzută de cereale să crească stocurile în 2019/20, iar prima prognoză a FAO pentru piețele de grâu în 2020/21 indică o creștere continuă a rezervelor
Prețurile la produsele alimentare la nivel mondial au scăzut pentru a treia lună consecutiv în aprilie, afectate de impactul economic și logistic al pandemiei COVID-19 care a avut ca rezultat reduceri semnificative ale cererii pentru mai multe mărfuri alimentare.
Indicele FAO pentru prețurile la produsele alimentare, care urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale pentru alimentele cel mai frecvent tranzacționate, a înregistrat în medie în luna aprilie 165,5 puncte, în scădere cu aproximativ 3,4 la sută față de luna precedentă și cu 3 la sută față de luna aprilie din 2019.
Indicele FAO pentru prețurile la zahăr a atins nivelul minim din ultimii 13 ani, fiind în scădere cu 14,6 la sută față de luna martie, când a înregistrat o scădere lunară și mai mare. Scăderea prețurilor internaționale la țiței a redus cererea pentru trestia de zahăr folosită la producerea de etanol. Ca urmare, recoltele au fost reorientate către producția de zahăr, astfel fiind extinse disponibilitățile pentru export. Între timp, măsurile de limitare a circulației într-o serie de țări au contribuit la scăderea cererii.
Indicele FAO pentru prețurile la uleiurile vegetale a scăzut cu 5,2 la sută în aprilie, determinat de scăderea prețurilor la uleiurile de palmier, soia și rapiță. Un rol important l-au avut și cererea redusă de biocombustibili precum și scăderea cererii din sectorul alimentar, împreună cu producția de ulei de palmier mai mare decât se aștepta anterior în Malaezia și de asemenea prelucrarea producției de soia în Statele Unite ale Americii.
Indicele FAO pentru prețurile la produsele lactate a scăzut cu 3,6 la sută. Prețurile la unt și laptele praf au înregistrat scăderi de două cifre pe fondul creșterii disponibilităților la export, a creșterii stocurilor, a cererii slabe de import și a diminuării vânzărilor în restaurante în emisfera nordică.
Indicele FAO pentru prețurile la carne a scăzut cu 2,7 la sută. O revenire parțială a cererii de import din China a fost insuficientă pentru a echilibra încetinirea importurilor în alte state, în timp ce marile țări producătoare au suferit blocaje logistice și o scădere accentuată a cererii din sectorul serviciilor alimentare din cauza măsurilor de izolare la domiciliu.
“Pandemia afectează atât partea de cerere cât şi de ofertă pentru carne, închiderea restaurantelor şi diminuarea veniturilor gospodăriilor ducând la un consum mai mic iar lipsa de mână de lucru, pe partea de procesare, afectează sistemele de producţie”, susţine economistul şef de la FAO, Upali Galketi Aratchilage.
Indicele FAO pentru prețurile la cereale a scăzut doar marginal, întrucât prețurile internaționale la grâu și orez au crescut semnificativ, în timp ce cele la porumb au scăzut brusc. Prețurile internaționale la orez au crescut cu 7,2 la sută față de luna martie, în mare parte datorită restricțiilor temporare la export din partea Vietnamului, care au fost abrogate ulterior, în timp ce prețurile la grâu au crescut cu 2,5%, pe fondul rapoartelor privind îndeplinirea rapidă a cotei de export din partea Federației Ruse. În schimb, prețurile la cerealele grosiere, inclusiv la porumb, au scăzut cu 10 la sută, diminuate de cererea redusă pentru utilizarea lor atât pentru hrana animalelor, cât și pentru producția de biocombustibili.
Producția de grâu va rămâne constantă, dar stocurile ar putea crește în continuare în 2020/21
În Raportul cu privire la Cererea și Oferta de Cereale, lansat tot astăzi, FAO a prezentat primele sale prognoze privind oferta și cererea globală de grâu în sezonul 2020/21.
Producția mondială este prognozată să ajungă la 762,6 milioane de tone, în mare parte fiind la același nivel ca în 2019, cu așteptări de recolte mai mici în Uniunea Europeană, Africa de Nord, Ucraina și S.U.A. compensate în mare parte de recoltele mai mari din Australia, Kazahstan, Federația Rusă și India.
Utilizarea grâului la nivel global în 2020/21 se estimează că va fi stabilă, cu o creștere anticipată a consumului alimentar, care depășește reducerile în materie de hrană și uz industrial. Se estimează că stocurile de grâu vor crește la 274,5 milioane de tone până la sfârșitul anotimpurilor din 2021, determinate de o creștere considerabilă prevăzută în inventarele Chinei, în timp ce restul rezervelor globale vor scădea cu aproape 5%, până la cel mai mic nivel din 2013.
De asemenea, FAO anticipeazâ o producție puternică de porumb în acest an în Argentina, Brazilia și Africa de Sud, unde recoltarea va începe în curând.
Utilizarea cerealelor este mai scăzută iar rezervele cresc în 2019/20
FAO menține prognozele de producție la 2 720 milioane de tone la nivel mondial pentru 2019, dar a revizuit prognozele la utilizarea cerealelor în 2019/20 în scădere cu 24,7 milioane tone, în mare parte ca urmare a impactului COVID-19 asupra creșterii economice, piețelor energetice și a cererii de hrană pentru animale. Noua prognoză reflectă în mai mare parte utilizarea redusă a porumbului în China și SUA.
De asemenea, FAO și-a redus prognoza față de luna trecută privind utilizarea orezului la nivel mondial, datorită scăderii prognozelor alimentare pentru Nigeria. Se preconizează totuși că în general consumul de orez va atinge un nou record, condus de o creștere de la an la an a utilizării orezului în alimentație în Asia.
Totodată, se estimează că utilizarea grâului în 2019/20 va crește cu 1,2 la sută față de sezonul precedent, în condițiile în care se estimează creșterea consumului alimentar.
Ratele de utilizare mai scăzute vor duce la stocuri mondiale de cereale mai mari la sfârșitul anotimpurilor 2020. Acum au ajuns la 884 milioane de tone, sau cu 13,6 milioane tone peste nivelurile lor de deschidere. Acest lucru ar ridica raportul global dintre rezerve și utilizare la 31,6 la sută, deci mai mare decât cel de 30,7 la sută proiectat de FAO luna trecută. Creșterea stocurilor de cereale reflectă în primul rând inventarele de porumb mai mari anticipate, care acum sunt de așteptat să atingă un nivel record de 428 de milioane de tone.
Se preconizează că tranzacțiile mondiale de cereale în 2019/20 vor crește cu 2,8 la sută, până la 422 de milioane de tone, creștere generată mai ales de sorg și grâu. Restricțiile la export asupra grâului cultivat în regiunea Mării Negre au fost, în majoritatea cazurilor, deja ridicate și nu se așteaptă să afecteze angajamentele de export pe tot parcursul anului.