libris.ro

„Privatizarea” fabricii TEPRO la 10 mai 1999 avea să aducă primul asasinat sindical la Iași

„Privatizarea” fabricii TEPRO la 10 mai 1999 avea să aducă primul asasinat sindical la Iași

La data de 10 mai 1999 avea loc prima „privatizare” a fabricii de țevi TEPRO din Iași.

Firma Zelezarny Veseli AS, deţinută de către milionarul ceh Zdenek Zemek, reprezentată în faţa FPS-ului de către un alt cetățean ceh, Frantisek Priplata, câștigătoarea pachetului majoritar de acțiuni, concediază 2.500 de angajaţi în mai puţin de un an de la preluarea Tepro Iaşi.

Apar evident nemulțumirile și protestele sindicale. Virgil Săhleanu este singurul lider sindical care cu adevărat încearcă o salvare a fabricii și a locurilor de muncă pentru salariații Tepro Iași.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Disperați că nu-l pot potoli pe Săhleanu, patronii decid să rezolve situația într-un mod mai neortodox. În dimineața zilei de 7 septembrie 2000, după mai multe zile de filaj în jurul blocului în care locuia Virgil Săhleanu, acesta este atacat de către niște agresori și înjughiat cu un cuțit, prăbușindu-se în încercarea de a se întoarce în apartament pentru a solicita ajutor.

Este primul asasinat sindical din România postdecembristă, un moment care a șocat și în același timp scandalizat opinia publică din România.

Presa vremii din România, reflecta și ea zbucimul și haosul din toate frământările acestea legate de așa zisele privatizări ale industriei românești:

  1. „Departamentul de Control al Guvernului propune FPS analizarea modului de respectare a contractului de privatizare a societății Tepro de către Zelezarny Veseli”, scria Mediafax pe 20 Iulie 1999
  2. „Liderul grupului parlamentar din Senat, Dan Vasiliu, senator de Iași, a cerut, luni, demisia președintelui FPS Radu Sîrbu, pentru privatizarea în condiții ‘neclare’ a societății Tepro Iași„, scria Mediafax pe 7 Iunie 1999
  3. „Președintele FPS consideră privatizarea Tepro Iași perfect legală”, scria Mediafax pe 21 Iulie 1999
  4. „FPS a decis să acționeze în instanță firma Zelezarny Veseli în vederea rezoluționării contractului de privatizare a societății Tepro Iași”, scria Mediafax pe 10 Mai 2000

Pe 4 mai 1999, în cadrul Ședinței din Camera Deputaților, deputatul Victor Traian Mihu declara următoarele despre cazul așa zisei privatizări de la Tepro Iași:

Pentru realizarea mai rapidă a procesului de privatizare, Guvernul, prin diverse ordonanţe, a acordat o serie de facilităţi pentru privatizarea unora dintre cele mai mari şi importante societăţi comerciale din România. Care sunt principalele rezultate ale acestui mare succes sau, ca să citez, a acestei „eficienţe” a FPS-ului?

S-au privatizat: Societatea „Oţel-inox” Târgovişte, din domeniul industriei metalurgice, ale cărei rezultate de producţie, eficienţă economică şi modernizare sunt acum sub cele ale perioadei anterioare privatizării; Societatea comercială „Tepro” Iaşi, producătoare de ţevi sudate şi laminate la rece, s-a privatizat, prin licitaţie deschisă, cu firma „Zelerny” din Cehia. Adevăratul motiv al acestei tranzacţii este lichidarea societăţii aflată în concurenţă cu firma cumpărătoare. Practic, Societatea „Tepro” Iaşi a devenit un depozit pentru firma cumpărătoare, care a preluat şi pieţele de desfacere ale firmei cumpărate.

(…) S-au încheiat contracte de privatizare a unor societăţi aşa-zise „găuri negre”, gen IMGB, cu preţul mult sub evaluare, cu condiţia restructurării şi asigurării desfacerii. Rezultatul: renunţarea la contract, într-o perioadă foarte scurtă.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info