Categories: Antiromanism

A existat o vreme când antiromânii își pierdeau cetățenia română dacă acționau împotriva României

Se împlinesc 95 de ani de la moartea fostului primar al municipiului Iași din perioada 1914-1916,  omul politic și juristul român George G. Mârzescu. La 12 mai 1926 se stingea unul dintre cei mai apreciați politicieni ai vremii, după cum ne relata Ion Gh. Duca:

 „singura personalitate populară din acele vremuri deoarece, în calitate de primar al Iașului (27 aprilie 1914 – 14 decembrie 1916) și de șef al organizației liberale locale, a făcut eforturi deosebite pentru încartiruirea refugiaților și aprovizionarea populației”, spunea Ion Gh. Duca despre ieșeanul George G. Mârzescu

George G. Mârzescu își căpătase o anumită popularitate, mai ales printre românii proveniți din țările din jurul României, pentru faptul că acesta a fost inițiatorul Legii privind dobândirea și pierderea naționalității române (24 februarie 1924). În lunga sa carieră politică, George G. Mârzescu a mai ocupat funcțiile de ministru de interne între 29 noiembrie 1918–12 septembrie 1919, respectiv de deputat (n.r. 1907 și 1912).

Citește și: Retragerea cetățeniei românești pentru cei care au trădat interesele românești în Basarabia și Bucovina de Nord

Prin legea Mârzescu, se putea așadar atât dobândirea, cât și pierderea naționalității române. Și sunt din păcate o grămadă de cazuri, mai ales în anii tulburi de după 1940, când Monitorul Oficial al României este plin de asemenea decrete de stat prin care unor cetățeni care au acționat împotriva intereselor României, li s-a retras cetățenia română.

Spre exemplu, la data de 20 aprilie 1943, in Monitorul Oficial al Romaniei, erau publicate doua decizii de retragere a “nationalitatii” romane pentru doi astfel de tradatori ai intereselor romanesti in Basarabia.

La 20 aprilie 1943, in Monitorul Oficial al Romaniei, erau publicate doua decizii de retragere a nationalitatii romane pentru doi astfel de tradatori ai interselor romanesti in Basarabia.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

18 Aprilie 1942 – Comuna Viile Sătmarului. Refugiatul Pop Vasile spânzurat de subsuori, timp de 5 zile, și zilnic stropit cu apă rece

La data de 18 aprilie 1942 în comuna Viile Sătmarului s-a petrecut încă un eveniment…

4 zile ago

17 Aprilie 1906, Birchiș – Sătenii nu vor să voteze candidatul ungur. Jandarmii maghiari deschid focul asupra mulţimii

La 17 aprilie 1916 în Birchiș, Caraș Severin, sătenii nu vor să voteze candidatul ungur.…

5 zile ago

Student român discriminat la Oradea pentru că purta la gât un medalion cu lupul dacic

”O țară de oi merită un guvern de lupi?” (Edward R. Murrow) Suntem un popor…

o săptămână ago

Justiția apără libertatea presei: ISJ Mehedinți obligat să acorde acreditare jurnalistică publicației independente eParadigme

Tribunalul Mehedinți a decis că refuzul Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți de a acorda acreditare jurnalistică…

2 săptămâni ago

9 Aprilie 1942 – Horthyștii unguri i-au înjugat pe premilitarii români la grapă și au grăpat cu ei 4 jugăre

O situație cu adevărat inumană este relatată într-una dintre lucrările istoricului român Vasile Lechințan: în…

2 săptămâni ago

Anamaria GAVRILĂ: „Toți cei care sunt împotriva sistemului sunt cenzurați.Conturile lor sunt închise. Postările dispar”

Deputatul Anamaria Gavrilă reacționează printr-o scrisoare deschisă către TikTok și Facebook: Vrem transparență! "Toți cei…

2 săptămâni ago