12 mai 1933 – Este data la care ne părăsea dintre cei vii scriitorul român Jean Bart (pseudonimul literar al scriitorului Eugeniu P. Botez).
Pseudonimul de Jean Bart l-a împrumutat de la un faimos corsar flamand al secolului al XVII-lea.
Eugeniu P. Botez s-a născut la 28 noiembrie 1874 la Burdujeni, în județul interbelic Botoșani și a fost fiul lui Panait Botez, căpitan de grăniceri, și al Smarandei Botez. 1877-1878, tatăl este mobilizat în Războiul de Independență, unde este înaintat la gradul de maior.
La școala primară, „Școala de băieți nr. 2” (azi, Școala Gimnazială „Ion Creangă”) din Păcurari, Iași, l-a avut ca dascăl pe Ion Creangă. Între 1889-1894, urmează Liceul Militar din Iași.
Jean Bart a încetățenit la noi literatura vieții maritime și fluviale, a portului și a largului marin.
Deși în perioada interbelică România trecea printr-o perioadă înfloritoare din punct de vedere economic și cultural, Jean Bart remarca dezbinarea din rândul societății românești:
“Parcă-i blestem şi mânia Domnului pe capul Românului ca să nu fie o unire şi frăţie între noi. Ungurii, Cehii, toţi sunt uniţi laolaltă. Românii nu-i chip să se strângă toţi.”, scria Jean Bart în anul 1926 în cartea ”Peste Ocean”.