Joi, 4 iunie începând cu ora 14, sărbătorim Trianonul la Sfântu Gheorghe, printr-un eveniment cultural ce cuprinde poezie si cântec românesc, în fața Statuii lui Mihai Viteazu!
Pentru Jertfa de sânge prin care s-a înfăptuit Marea Unire, pentru a cinsti eroismul Armatei Române din Campania Militară din 4 august 1919 de înfrângere a bolșevismului din Ungaria, pentru tot acest sânge românesc care a fost în cerneala iscălirii Tratatului de la Trianon, mergem la Sfântu Gheorghe. De ce aici, si nu la Brasov, Iasi, sau Craiova?
Pentru că nici la Brasov, nici la Iasi, nici la Craiova, nici la Galați, forțele iredentiste maghiare nu cer autonomie teritorială. La Sfântu Gheorghe, da, se întâmplă acest lucru. An de an se adună, inclusiv acum, pe 4 iunie, pentru a deplânge Tratatul de la Trianon. An de an, zi de zi, contestă Tratatul de la Trianon. ,,Nem, nem, soha!” nu se aude în stradă la București sau la Botoșani, ci în Covasna si Harghita, mai ales.
De aceea sărbătorim PACEA acestui Tratat la Sfântu Gheorghe, pentru că acolo este contestată Jertfa Eroilor noștri prin care România a devenit Întreagă, prin care a fost consfințit faptul că Transilvania este Pământ Românesc.
Steagul Tricolor, Poezia si Cântecul Românesc, aici trebuie să se audă cu precădere, pentru ca toată lumea să înteleagă, ce nu a înțeles într-o sută de ani: Transilvania este Pământ Românesc, Harghita si Covasna aparțin Statului Național Român, Limba Română este singura limbă oficială pe tot cuprinsul acestui Stat.
De aceea venim si ”fluturăm” Tricolorul aici, de 1 Decembrie, de 24 Ianuarie, de Trianon, pentru că în toate aceste zile, alții arborează steaguri negre, sau pe cele ale Ungariei. Aici este nevoie mai întâi de afirmarea Identității Naționale Românești, pentru că aici, această Identitate, este contestată si se vrea a fi ștearsă. Pentru un așa zis ”ținut secuiesc” UDMR elaborează legi de autonomie, nu pentru Tulcea sau Iași.
Noi, cei care venim din alte colțuri ale Țării în Covasna sau Harghita, nu venim si ”plecăm”, ci rămânem aici, pentru că oasele bunicilor si străbunicilor noștri din Moldova si Țara Românească sunt rămase si aici, pe câmpurile de luptă datorită cărora Covasna si Harghita sunt două județe din România.
Trăiască Pacea de la Trianon!
Autor: Mihai Tîrnoveanu