Site icon Glasul.info

Unul dintre supraviețuitorii fenomenului Pitești, Dan Lucinescu, a plecat la Ceruri

Unul dintre supraviețuitorii fenomenului Pitești, Dan Lucinescu, a plecat la Ceruri, Foto: TVR Iași

Unul dintre supraviețuitorii fenomenului Pitești, Dan Lucinescu, a plecat la Ceruri, Foto: TVR Iași

Născut la 21 mai 1927 la Botoşani, Dan Lucinescu a fost un scriitor și deținut politic român, coleg de celulă cu părintele Părintele Iustin Pârvu. A prins „reeducarea” de la Piteşti, un amplu experiment de tortură fizică și psihologică de o barbarie de neimaginat pentru o ființă umană normală, în cadrul căreia a fost torturat timp de aproape 6 luni.

Autorul a peste 300 de  lucrări ştiinţifice şi inventatorul unei tehnologii speciale pentru Centrala de la Cernavodă, Dan Lucinescu a fost membrual Uniunii Scriitorilor din România şi al Uniunii Scriitorilor din Suedia, precum și membru fondator al Fundaţiei Creştine “Părintele Arsenie Boca”.

Cu puțin timp înainte de a împlini vârsta de 21 ani, cât încă mai era student, Dan Lucinescu a fost arestat și aruncat în temnițele comuniste, fiind condamnat la ani grei de închisoare și de suferință, executând 15 ani pe la diferite centre de detenție din țară: Târgu Neamţ, Iaşi, Suceava, Jilava, Piteşti, Gherla, Văcăreşti şi Aiud, fiind coleg de celulă cu Părintele Iustin Pârvu.

O parte dintre cele trăite de către Dan Lucinescu alături de alți disidenți ai neamului românesc în închisorile comuniste, au fost ecranizate în documentarul „Lupta si jertfa lui Dan Lucinescu” (2009) şi în documentarul „Demascarea”(2010).

“Dumitru „Dan” Lucinescu (1927-2020), fost deţinut politic şi victimă a fenomenului Piteşti, a plecat la viața veșnică. Serviciul de înmormântare va avea loc joi, în Cimitirul Bellu Ortodox.”, scrie Marturisitorii

Publicată de Fandel Mihai pe Miercuri, 22 iulie 2020

Exit mobile version