La 22 august 1917 cădea în luptă lângă Panciu (jud Vrancea) sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu:
“Logodită cu gloria, Caterina a murit mireasă!”, scria la moartea eroinei jurnalistul Corneliu Moldovanu
Eroină română din Primul Război Mondial, Ecaterina Teodoroiu (născută Cătălina Vasile Toderoiu la 14 ianuarie 1894), dintr-o familie modestă din Oltenia, a insuflat tinerilor ostași români de pe front un curaj și o îndârjire rar întâlnită pe câmpurile de bătălie.
Exemplul tinerei cu un trup firav dar cu o voință de fier a îmbărbătat mii de soldați români în timpul Primului Război Mondial, iar despre ea se vorbea mereu cu un respect nedisimulat. Deși își dorea să ajungă învățătoare, venirea războiului a găsit-o ca asistentă medicală pe câmpurile de luptă, acolo unde află că toți frații ei se prăpădiseră pe câmpurile de bătălie.
Din dorința de a-i răzbuna pe toți cei patru frați ai ei care muriseră în lupte, Ecaterina Teodoroiu a cerut în mod voluntar să fie transferată la o unitate de combatanți.
Așa a ajuns “Caterina” cercetașă și participantă la Primul Război Mondial, murind la sfârșitul bătăliei de la Mărășești în timp ce lupta în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române.
PS: imaginea de mai sus este statuia Ecaterinei Teodoroiu de la București, descoperită de noi în timpul unei vizite în capitală la începutul acestui an ( luna martie a.c. / 2020)
- 11 iulie 1848 – Lajos Kossuth cere recrutarea de soldați pentru armata ungară, inclusiv din Transilvania, ceea ce provoacă rezistență la recrutare din partea românilor - 11 iulie 2025
- 10 Iulie 1773 – Raportul împăratului Iosif al II-lea menționa că multe familii de români au emigrat în Moldova sau Țara Românească - 10 iulie 2025
- 10 Iulie 1667 – document scris în limba maghiară veche care menționa că pe teritoriul Austriei de azi locuiau valahi - 10 iulie 2025