La doar câteva sute de metri de Stația de tratare a apei Chirița, care alimentează aproape jumătate din orașul Iași, și la mică apropiere de stația de epurare a apei din Dancu, din comuna Holboca, am găsit câteva hectare de teren contaminate cu dejecții umane și apă infestată cu numai Dumnezeu știe câte substanțe nocive. Imaginați-vă apa pe care o trageți la toaletă după ce vă faceți necesitățile fiziologice, revărsată pe câteva hectare de teren. Nici măcar nu vreți să știți ce conține… Imaginea și “aroma” sunt unele desprinse din filme horror, mai ales pe timpul verii, când temperaturile mari formează un “buchet” de arome cu iz pestilențial.
Un adevărat dezastru ecologic, un peisaj postapocaliptic ni s-a desfășurat în fața ochilor. Nici în cele mai negre visuri ale noastre nu ne-am închipuit că am putea găsi așa ceva la doar câțiva kilometri de Iași. Unul dintre proprietarii terenurilor afectate ne-a condus și ne-a arătat cum pasc vacile printre dejecții umane, revărsate pe hectare întregi după ce o “construcție” buclucașă face ca din niște conducte prost proiectate sau chiar prost construite, să refuleze la fiecare ploaie mai măricică niște cantități uriașe de dejecții pe terenul proprietarilor năpăstuiți cu o așa construcție care trece fix prin terenul lor.
De cel puțin cinci ani, în fiecare an povestea aceasta se repetă la fiecare ploaie mare, fără ca autoritățile să ia niciun fel de măsuri, în ciuda faptului că proprietarii i-au acționat în judecată pe cei responsabili de faptul că dejecțiile ajung să se reverse pe hectare întregi, unde oamenii din comuna Holboca își pasc animalele.
Un cetățean care păștea vacile pe acest teren contaminat, ne arăta cu năduf canalizările din care se revarsă de ani buni dejecțiile pe terenul folosit ca islaz. Coroborând situația, te face imediat să te întrebi ce se întâmplă cu laptele de la aceste animale…
Ne confruntăm așadar, la mică distanță de Stația de tratare a apei Chirița, care alimentează aproape jumătate din orașul Iași, cu o situație greu de închipuit pentru secolul în care trăim. La doar o aruncătură de băț de recipientele uriașe în care apa este tratată în aer liber, excrementele umane se coc voioase la soare, în timp ce vacile pasc printre gurile de canalizare din care refulează la fiecare ploaie mai mare, cam tot ce aruncăm noi oamenii în toalete.
Oare chiar așa de mare să fie mafia la Iași, să nu le mai pese deloc de sănătatea oamenilor, a animalelor, a mediului?
PS: La ora la care scriam aceste rânduri, proprietarul terenului m-a anunțat că avocata sa a depus o înștiințare oficială către Garda de Mediu Iași. După mai mult de jumătate de deceniu în care au fost purtați degeaba prin tribunale, propietarul terenului împreună cu avocata sa sunt deciși să ducă de acum lupta pe toate planurile…