Site icon Glasul.info

Ziua Dreptății. Legea privind declararea datei de 4 iunie drept Ziua Tratatului de la Trianon a fost adoptată de Parlament

Ziua Dreptății. Legea privind declararea datei de 4 iunie drept Ziua Tratatului de la Trianon a fost adoptată de Parlament

Ziua Dreptății. Legea privind declararea datei de 4 iunie drept Ziua Tratatului de la Trianon a fost adoptată de Parlament

Camera Deputaților, for decizional,  a adoptat marți, proiectul de lege privind declararea în 4 iunie a Zilei Tratatului de la Trianon, respingând astfel cererea președintelui Iohannis de reexaminare a acestui proiect, anunță Agerpres.

Pentru acest proiect legislativ au  existat 175 voturi Pentru, 23 Împotrivă și 85 de Abțineri. UDMR a votat împotrivă iar PNL și USR s-au abținut. PSD și PMP au votat în favoarea declarării zilei de 4 Iunie ca Zi a Tratatului de la Trianon. Din păcate, pe plan local, niciunul dintre președinții celor două filiale ale partidelor în cauză  nu au susținut  inițiativa parlamentarilor lor  și nu au participat la data de 4  iunie la marcarea  Centenarului Tratatului de la Trianon.

Proiectul de lege pentru declararea zilei de 4 iunie – Ziua Tratatului de la Trianon a fost adoptat de Parlament în 13 iunie. Președintele României a sesizat pe motive de neconstituționalitate Curtea Constituțională a României în privința acestui proiect legislativ. Evident, CCR a respins obiecțiunile de neconstituționalitate ale președintelui. Ulterior, președintele României a retrimis Parlamentului spre reexaminare acest proiect, care a fost din nou readoptat de Senat ca primă cameră decizională. Proiectul legislativ a fost repus pe ordinea de zi a plenului iar la data de 3  noiembrie 2020 Camera Deputaților a votat majoritar pentru adoptarea sa.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare declararea zilei de 4 iunie ca Ziua Tratatului de la Trianon şi prevede posibilitatea organizării, la nivel naţional şi local, de manifestări cultural-educative şi ştiinţifice consacrate conştientizării semnificaţiei şi importanţei acestui Tratat. În acest sens, autorităţile centrale şi locale, organizaţiile neguvernamentale şi reprezentanţii societăţii civile pot contribui la organizarea acţiunilor prin acordarea de sprijin material şi logistic. Totodată, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.

După adoptarea sa de către Camera Deputaților, for decizional, proiectul va merge spre promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Nu uitați spusele celebre ale filosofului spaniol George Santayana: „Cel care nu își amintește trecutul este condamnat să îl repete” sau ale istoricului  Nicolae Iorga … „un popor care nu-și cunoaște istoria e ca un copil care nu-și cunoaște părinții“.

Buletin de Carei

Exit mobile version