Cultura pe timpuri de pandemie
Între anii 1803-1905, în “casa Creangă” de la Socola a funcționat Seminarul Veniamin Costachi ( n.r. Seminarul Teologic de la Mănăstirea Socola), o școală unde a învățat și Ion Creangă.
Clădirea a aparținut complexului “Seminariului de la Socola”, înființat la 1803 prin strădania mitropolitului Veniamin Costachi și a domnitorului Alexandru Moruzzi. Școala l-a avut ca elev și pe Ion Creangă între anii 1855-1858 și a funcționat la Mănăstirea Socola până la sfârșitul lunii decembrie 1885, după care a fost mutată în orașul Iași.
Pozele postate aici le-am făcut sâmbătă, pe 21 noiembrie 2020, după o discuție chiar la fața locului împreună cu managerul Institutului de Psihiatrie Socola Iași, domnul Bogdan Șaramet, și cu juristul instituției, domnul Cornel Prepeliță. După cum se poate vedea, clădirea arată într-un mod jalnic, iar dacă nu se face ceva foarte curând, acest monument cultural și istoric se va pierde cum s-au pierdut din păcate multe dintre comorile culturale și identitare ale poporului român.
Managerul Institutului de Psihiatrie Socola Iași, domnul Bogdan Șaramet, mi-a dezvăluit că există un proiect de reabilitare al clădirii, o încercare de repunere în valoare a acestui monument cultural și istoric, inclusiv de o reintroducere a sa într-un circuit turistic.