RSS

27 Februarie 1470: Ștefan cel Ma…

Pe 27 februarie 1470…

28 Februarie 1913: GHEZA VIDA - …

108 ani de la nașter…

27 Februarie 1821: Veniamin Cost…

Pe 27 februarie 1821…

Cine sunt cei speriați de adevăr…

Joi dimineața, senat…

La 24 februarie 1870 era inaugur…

La data de 24 februa…

Aurelian Pavelescu: "De ce senat…

"De ce senatoarea Di…

Rugăciune pentru Vasile Zărnescu

În data de 21 Februa…

La 23 Februarie 1941 situația bi…

Ocupația horthystă a…

Revelație a senatoarei Diana Iov…

Atacată atât în timp…

Arafat și Voiculescu, cel mai cr…

De câte ori a exista…

«
»
TwitterFacebookPinterest
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Ne dispar reperele culturale: Seminarul teologic de la Socola în care a învățat Ion Creangă, la un prag de prăbușire

Print Friendly, PDF & Email

Seminarul Teologic de la Mănăstirea Socola de lângă Iaşi, prima școală de grad gimnazial în limba română, a fost una dintre instituțiile cele mai importante de învățământ ale vremii din Iași, aici fiind format și învățat să prindă dragoste față de limba română, și marele nostru scriitor Ion Creangă.

Acum este o ruină care se poate prăbuși la cel mai mic cutremur dacă nu se iau măsuri urgente de reabilitare a acestui monument istoric și cultural, un adevărat reper identitar de care autoritățile își bat joc cu o cumplită inconștiență.

Citiți și: Cultura pe timpuri de pandemie: semnal de alarmă legat de “casa Creangă” de la Socola

Foto: basilica.ro

În acest seminar teologic denumit “Seminariul Veniamin Costache”, între anii 1803-1905 a învățat și Ion Creangă. Clădirea a aparținut complexului “Seminariului de la Socola”, înființat la 1803 prin strădania mitropolitului Veniamin Costachi și a domnitorului Alexandru Moruzzi. Școala l-a avut ca elev și pe Ion Creangă între anii 1855-1858 și a funcționat la Mănăstirea Socola până la sfârșitul lunii decembrie 1885, după care a fost mutată în orașul Iași.

Seminarul de la Socola – Iași, Foto: seminariasi.ro
Desen în creion care îl înfățișează pe Don Quijote

„Pe data de 29 noiembrie 2020, filiala Iasi a Comunitatii Identitare a participat alaturi de Euro Education Federation, Regiunea Moldova la un eveniment prin care s-a dorit atragerea atentiei asupra starii de degradare puternice in care se afla unul din monumentele istorice ale orasului Iasi. Este vorba de Casa Creanga, o fosta cladire a vechiului Seminar Teologic de la Socola, care l-a avut elev pe marele povestitor Ion Creanga. Cladirea se afla in curtea Institutului de Psihiatrie “Socola”.”

– Comunitatea Identitară Iași
Membrii Asociației Comunitatea Identitară Iași

evomag.ro

Pentru a trage un serios semnal de alarmă, câteva asociații ieșene, Comunitatea Identitară Iași, Euro Education Federation, Regiunea Moldova și Asociația Străjerii Ortodoxiei, au inițiat o acțiune de conștientizare și de avertizare a opiniei publice cu privire la situația disperată în care se află “casa Creangă” de la Socola.

Cultura pe timpuri de pandemie: semnal de alarmă legat de "casa Creangă" de la Socola
Cultura pe timpuri de pandemie: semnal de alarmă legat de “casa Creangă” de la Socola

Am vorbit cu managerul Institutului de Psihiatrie Socola Iași, cu domnul Bogdan Șaramet, care a avut amabilitatea să ne expună un scurt istoric al clădirii, să ne spună câteva cuvinte despre ce a însemnat acest fost seminar teologic în istoria învățământului românesc, și despre planurile sale de reabiliare a clădirii.

Toți cei interesați să ajute și să sprijine acțiunile noastre pot lua legătura cu:

Susține GLASUL.info, presa independentă, susține adevărul Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22
BANCA TRANSILVANIA
Pentru: Portalul Glasul.info


REVOLUT
IBAN: GB34REVO00997029036608
BIC: REVOGB21

PATREON
patreon.com/glasul


Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta


Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info