Ne dispar reperele culturale: Seminarul teologic de la Socola în care a învățat Ion Creangă, la un prag de prăbușire

Seminarul Teologic de la Mănăstirea Socola de lângă Iaşi, prima școală de grad gimnazial în limba română, a fost una dintre instituțiile cele mai importante de învățământ ale vremii din Iași, aici fiind format și învățat să prindă dragoste față de limba română, și marele nostru scriitor Ion Creangă.

Acum este o ruină care se poate prăbuși la cel mai mic cutremur dacă nu se iau măsuri urgente de reabilitare a acestui monument istoric și cultural, un adevărat reper identitar de care autoritățile își bat joc cu o cumplită inconștiență.

Citiți și: Cultura pe timpuri de pandemie: semnal de alarmă legat de “casa Creangă” de la Socola

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro
Foto: basilica.ro

În acest seminar teologic denumit “Seminariul Veniamin Costache”, între anii 1803-1905 a învățat și Ion Creangă. Clădirea a aparținut complexului “Seminariului de la Socola”, înființat la 1803 prin strădania mitropolitului Veniamin Costachi și a domnitorului Alexandru Moruzzi. Școala l-a avut ca elev și pe Ion Creangă între anii 1855-1858 și a funcționat la Mănăstirea Socola până la sfârșitul lunii decembrie 1885, după care a fost mutată în orașul Iași.

Seminarul de la Socola – Iași, Foto: seminariasi.ro
Desen în creion care îl înfățișează pe Don Quijote

„Pe data de 29 noiembrie 2020, filiala Iasi a Comunitatii Identitare a participat alaturi de Euro Education Federation, Regiunea Moldova la un eveniment prin care s-a dorit atragerea atentiei asupra starii de degradare puternice in care se afla unul din monumentele istorice ale orasului Iasi. Este vorba de Casa Creanga, o fosta cladire a vechiului Seminar Teologic de la Socola, care l-a avut elev pe marele povestitor Ion Creanga. Cladirea se afla in curtea Institutului de Psihiatrie “Socola”.”

– Comunitatea Identitară Iași
Membrii Asociației Comunitatea Identitară Iași

Pentru a trage un serios semnal de alarmă, câteva asociații ieșene, Comunitatea Identitară Iași, Euro Education Federation, Regiunea Moldova și Asociația Străjerii Ortodoxiei, au inițiat o acțiune de conștientizare și de avertizare a opiniei publice cu privire la situația disperată în care se află “casa Creangă” de la Socola.

Cultura pe timpuri de pandemie: semnal de alarmă legat de "casa Creangă" de la Socola
Cultura pe timpuri de pandemie: semnal de alarmă legat de “casa Creangă” de la Socola

Am vorbit cu managerul Institutului de Psihiatrie Socola Iași, cu domnul Bogdan Șaramet, care a avut amabilitatea să ne expună un scurt istoric al clădirii, să ne spună câteva cuvinte despre ce a însemnat acest fost seminar teologic în istoria învățământului românesc, și despre planurile sale de reabiliare a clădirii.

Toți cei interesați să ajute și să sprijine acțiunile noastre pot lua legătura cu:

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Opțiuni de vot în starea de "p(l)andemie"

Dum dec. 6 , 2020
Am remarcat faptul că mulți dintre români sunt atât de scârbiți de speciile politice care bântuie prin habitatele mioritice, încât pur și simplu refuză să se mai prezinte la vot. Boicotul nu reprezintă o soluție eficientă decât în cazul in care există o solidaritate cât de cât omogenă în cadrul […]

Poate vă place și:

libris.ro