RSS
«
»
TwitterFacebookPinterest

Ne dispar reperele culturale: Seminarul teologic de la Socola în care a învățat Ion Creangă, la un prag de prăbușire

Seminarul Teologic de la Mănăstirea Socola de lângă Iaşi, prima școală de grad gimnazial în limba română, a fost una dintre instituțiile cele mai importante de învățământ ale vremii din Iași, aici fiind format și învățat să prindă dragoste față de limba română, și marele nostru scriitor Ion Creangă.

Acum este o ruină care se poate prăbuși la cel mai mic cutremur dacă nu se iau măsuri urgente de reabilitare a acestui monument istoric și cultural, un adevărat reper identitar de care autoritățile își bat joc cu o cumplită inconștiență.

Citiți și: Cultura pe timpuri de pandemie: semnal de alarmă legat de “casa Creangă” de la Socola

Foto: basilica.ro

În acest seminar teologic denumit “Seminariul Veniamin Costache”, între anii 1803-1905 a învățat și Ion Creangă. Clădirea a aparținut complexului “Seminariului de la Socola”, înființat la 1803 prin strădania mitropolitului Veniamin Costachi și a domnitorului Alexandru Moruzzi. Școala l-a avut ca elev și pe Ion Creangă între anii 1855-1858 și a funcționat la Mănăstirea Socola până la sfârșitul lunii decembrie 1885, după care a fost mutată în orașul Iași.

Seminarul de la Socola – Iași, Foto: seminariasi.ro
Desen în creion care îl înfățișează pe Don Quijote

„Pe data de 29 noiembrie 2020, filiala Iasi a Comunitatii Identitare a participat alaturi de Euro Education Federation, Regiunea Moldova la un eveniment prin care s-a dorit atragerea atentiei asupra starii de degradare puternice in care se afla unul din monumentele istorice ale orasului Iasi. Este vorba de Casa Creanga, o fosta cladire a vechiului Seminar Teologic de la Socola, care l-a avut elev pe marele povestitor Ion Creanga. Cladirea se afla in curtea Institutului de Psihiatrie “Socola”.”

– Comunitatea Identitară Iași
Membrii Asociației Comunitatea Identitară Iași

Pentru a trage un serios semnal de alarmă, câteva asociații ieșene, Comunitatea Identitară Iași, Euro Education Federation, Regiunea Moldova și Asociația Străjerii Ortodoxiei, au inițiat o acțiune de conștientizare și de avertizare a opiniei publice cu privire la situația disperată în care se află “casa Creangă” de la Socola.

libris.ro
Cultura pe timpuri de pandemie: semnal de alarmă legat de "casa Creangă" de la Socola
Cultura pe timpuri de pandemie: semnal de alarmă legat de “casa Creangă” de la Socola

Am vorbit cu managerul Institutului de Psihiatrie Socola Iași, cu domnul Bogdan Șaramet, care a avut amabilitatea să ne expună un scurt istoric al clădirii, să ne spună câteva cuvinte despre ce a însemnat acest fost seminar teologic în istoria învățământului românesc, și despre planurile sale de reabiliare a clădirii.

Toți cei interesați să ajute și să sprijine acțiunile noastre pot lua legătura cu:Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info


[button-red url="https://glasul.info/donatii/" target="_self" position="center"]Donează pentru Glasul.info[/button-red]