Categories: EducațieȘtiri

Federația „EURO EDUCATION” revine cu proiectul de lege propus Parlamentului României! Profesorii cer pensionarea personalului didactic la vârsta de 55 și respectiv 57 de ani!

Așa cum aminteam în luna august al acestui an electoral, reducerea numărului de ore alocat pentru învățământul preuniversitar este o preocupare majoră a liderilor politici din România. Consecințele a fost și sunt în continuare drastice, mai ales pentru noile cadre didactice recrutate. De peste 10 ani guvernanții noștri titularizează profesori apoi, prin noi și noi ordonanțe, reduc numărul de ore în învățământul preuniversitar, ajungându-se astfel în situația de a intra masiv în restrângere de activitate și chiar în șomaj. Soluția pentru evitarea șomajului în învățământ poate fii pensionarea personalului didactic mai devreme, în mod special în școlile cu grave probleme sociale și economice. Cu această ocazie, la îndemnul unor profesori care în repetate rânduri mi-au cerut să revenim cu această propunere legislativă, am considerat oportun pentru această perioadă redeschiderea acestei revendicări. Luna aceasta, EEF va retrimite instituțiilor centrale românești revendicările a peste 32.027 de oameni.

Iată textul:

1. Aspecte sociale: În marea majoritate a școlilor din România, peste 75% din elevii absolvenți au probleme de comportament. Acestea sunt probate prin intermediul investigațiilor realizate de organizații sau instituții de sociometrie legale. Munca unui profesor nu poate fi comparată cu a niciunei categorii sociale favorizate pentru pensionarea anticipată, cu atât mai mult cu cât calitatea elevilor diferă de la o școală la alta. În acest sens, solicitarea vine din partea profesorilor care se confruntă cu astfel de probleme.

2. Aspecte politice: Implicarea politicului în instituțiile de învățământ este o problema nesoluționată din 30 decembrie 1947. Dirijismul educațional este un fenomen vizibil și astăzi, având ca dovadă metodologia organizării concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de conducere în învățământ.

3. Aspecte educaționale: Educația este progresiv afectată de imixtiunea administrației europeane în problemele stringente est-europene, ca urmare a cursului diferit de-a lungul istoriei.

4. Aspecte economice:  Personalul didactic reprezintă momentan penultima categorie de intelectuali remunerată după noua grilă de salarizare din anul 2018, ceea ce înseamnă o subestimare a principalei clase sociale care contribuie la dezvoltarea unei naţiuni. Astfel, se recomandă soluţionarea de urgenţă a restabilirii demnităţii profesionale a salariaţilor din educaţie. Prin urmare, volumul muncii personalului didactic este cu mult peste obiectivele prioritare a unor sociatăţi ce se recomandă a fi democratice.

Argumentele (la această propunere legislativă) pot fi aduse și din partea reprezentanților celor peste 31.137 de semnatari, câți sunt până la această dată. Potrivit comunicatului, echipa EEF cere ca acest proiect legislativ să fie programat pentru sedințele din anul acesta calendaristic. Vom revenii cu informații!

Semnați aici

Constantinescu-Motru Ioan

Analist politic și ziarist

Leave a Comment

Recent Posts

3 Aprilie 1942 – În comuna Valea Drăganului, notarul comunei îl izgoneşte din casă pe refugiatul Joca Vasile, şi instalează pe ungurul Kovács Károly

Dintr-o lucrare a istoricului român Vasile Lechințan aflăm niște fapte absolut abominabile care s-au petrecut…

3 ore ago

La mulți ani actorului și regizorului Emanuel Petran!

La mulți ani actorului și regizorului Emanuel Petran! Emanuel Petran s-a născut la data de…

6 ore ago

Ziua Academiei Române – Ziua porților deschise

Academia Română împlinește 159 de ani de la fondare Academia Română împlinește 159 de ani…

10 ore ago

Profesorii sunt bătaia de joc a politrucilor certați cu educația!

Vorbim de zeci de ani despre depolitizarea sistemului de educație și nu avem nici un…

o zi ago

Deputat SOS România: „Patriotismul economic, motorul dezvoltării României”

Din când în când mai descoperim și mici minuni în România. DA, există și maghiari…

o zi ago

Valeriu Munteanu, deputat AUR: „Fântâna Albă este Katyn-ul românesc. Nu vom uita”

Valeriu Munteanu, deputat AUR: "Fântâna Albă este Katyn-ul românesc. Nu vom uita" Astăzi, la împlinirea…

2 zile ago