Site icon Glasul.info

Românii din afara granițelor – Scrisoare deschisă către Parlamentul și Guvernul României

Hărți etnice sovietice din 1988 și 1991 (în ucraineană) arătând popoarele "român și moldovenesc" (primul în galben, al doilea verde deschis) ca diferite, prima conform poziției oficiale sovietice din anii 1938-1990, a doua din punctul de vedre "moldovenist maximalist"

Hărți etnice sovietice din 1988 și 1991 (în ucraineană) arătând popoarele "român și moldovenesc" (primul în galben, al doilea verde deschis) ca diferite, prima conform poziției oficiale sovietice din anii 1938-1990, a doua din punctul de vedre "moldovenist maximalist"

Scrisoare Deschisă către Parlamentul și Guvernul României

ECRU – Centrul European pentru Unitate Românească (European Centre for Romanian Unity), în calitate de organizație non-guvernamentală care promovează la nivelul Uniunii Europene ideea de unitate românească, respectarea drepturilor românilor din afara țării (inclusiv drepturile celor din comunitățile istorice), cu un accent deosebit pe susținerea integrării europene a Republicii Moldova, solicită noului Guvern și Parlament să trateze situația românilor din afara granițelor ca prioritate în programul de guvernare, respectiv în activitatea Parlamentului în acest nou mandat.

Având în vedere următoarele:

Ca primi pași pentru o revenire la normalitate și demnitate, solicităm noului Guvern și Parlament al României să întreprindă măsurile necesare pentru:

Având în vedere rolul important pe care îl constituie elementul demografic în dezvoltarea economică a unui stat, solicităm noilor aleși să acționeze în baza potențialului enorm pe care îl prezintă românii din afara granițelor. Ei au contribuit și continuă să contribuie la dezvoltarea economică și politică a României precum și la crearea unui capital de imagine în plan extern.

Menținerea coeziunii naționale, valorificarea potențialului uman, implicarea întregii diaspore în viața politică și culturală a României constituie câteva dintre măsurile importante pe care le poate lua statul român pentru a contracara dezavantajele aferente declinului demografic.

Îmbunătățirea situației economice și eliminarea corupției instituționalizate rămân principalele soluții la fenomenul migrației românilor. Nici una, nici alta nu se vor întâmpla peste noapte.

Între timp, avem aproape 10 milioane de români în afara granițelor.

Dezvoltarea socio-economică a României și dobândirea unui capital politic extern depinde în mare măsură și de felul în care statul român va gestiona situația actuală și va ști să protejeze și să valorifice potențialul acestor aproape 10 milioane de români.

Vă reamintim că aproape 70% dintre cetățenii români cu drept de vot AU DECIS să NU participe la alegerile pentru Parlamentul României din decembrie 2020, fapt care ar trebui să vă dea de gândit.

Trebuie să demonstrați cât mai rapid că interesul dumneavoastră ca aleși în Parlament sau ca numiti în Guvern se îndreaptă cu prioritate spre consolidarea unui sistem politic credibil, competent și orientat către soluționarea problemelor cetățenilor români indiferent de locul unde trăiesc aceștia.

Bianca Ficuț Cornel Radu-Loghin

Bruxelles, 31 Decembrie 2020

Exit mobile version