Site icon

La 24 februarie 1870 era inaugurată în prezența domnitorului, noua clădire a Monetăriei Statului, de pe Șoseaua Kiseleff nr.3

La data de 24 februarie 1870 s-a inaugurat, în prezența domnitorului, noua clădire a Monetăriei Statului, de pe Șoseaua Kiseleff nr.3, unde s-au bătut primii Caroli de aur (20 de lei), cu efigia lui Carol I, realizată de gravorul Kullbrich.

“Pe 24 februarie 1870, s-a inaugurat în prezenţa domnitorului Carol I, a primului ministru Alexandru Golescu şi a ministrului de finanţe Ion C. Brătianu, într-un sediu special amenajat pe Şoseaua Kiseleff, prima Monetărie a României.
Astăzi, pe locul vechii Monetării se află clădirea Muzeului Ţăranului Român, doar strada unde se afla clădirea, Strada Monetăriei, aminteşte contemporaneităţii de faptul că acolo au fost bătute primele monede din România.”, scrie romfilatelia.ro

În anul 1912 clădirea primeri Monetării a Statului a fost demolată, după ce a găzduit o vreme Şcoala de Belle Arte.

În anul 1870 Monetăria a funcționat doar câteva luni, timp în care a bătut piese de aur de 20 de lei și de argint de 1 leu, pe rondele importate din Franța. La presiunea Imperiului Otoman, deranjat de faptul că monedele purtau chipul regeleui Carol I și nici măcar nu apăreau însemnele Imperiului Otoman, reprezentând recunoașterea vasalității către Imperiu, Monetăria și-a încetat activitatea, iar monedele au fost bătute în Belgia. 

Activitatea Monetăriei de Stat a putut fi reluată abia la un an după Războiul de Independență (1877-1878), în 1879, dar a fost din nou stopată în anul 1885. Începând cu anul 1890, monedele noului și tânărului stat român erau produse în străinătate.

Monetăria Statului, este o companie de stat, din 1990 regie autonomă în subordinea Băncii Naționale, și este monetăria națională a României. În prezent, este situată pe Strada Fabrica de Chibrituri 28-30, Sector 5.

[wpauction id=”1″ /]
Exit mobile version