Site icon

Sistemul de siguranță alimentară din Republica Moldova devine mai performant

7 Aprilie 2021, Chișinău, Republica Moldova  – FAO lansează un nou proiect ce va consolida sistemul național de control a siguranței alimentelor în cinci țări: Azerbaidjan, Kârgâzstan, Republica Moldova, Tadjikistan și Turcia. La 31 martie a avut loc o întâlnire cu participarea reprezentanților de nivel înalt din Republica Moldova, Turcia și FAO.

Proiectul va contribui la dezvoltarea sistemului pentru siguranța alimentelor, în cele cinci țări, prin îmbunătățirea calității alimentelor, dar și prin prevenirea consumării alimentelor nesigure. Astfel, țările beneficiare vor fi ajutate să-și îmbunătățească sistemul național de control prin perfecționarea cunoștințelor și abilităților practice ale operatorilor din sectorul alimentar, dar și să le sporească acestora capacitățile de a reduce riscurile din domeniul siguranței alimentare. 

Proiectul „Îmbunătățirea sistemelor naționale de siguranță alimentară și a cooperării regionale” este finanțat de guvernul Turciei, prin Programul de parteneriat FAO – Turcia privind alimentația și agricultura și se va desfășura pe o perioadă de trei ani. Activitățile în cadrul acestuia vor ajuta guvernul să își îndeplinească angajamentele prevăzute în Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, de altfel îmbunătățirea siguranței alimentare este un reper crucial pentru implementarea acordului și pentru a realiza integrarea comercială regională a țării noastre.

În cadrul evenimentului de lansare a proiectului, Tatiana Nistorică, Secretara de Stat a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a subliniat că: „circulația liberă a alimentelor sigure și sănătoase este un aspect esențial al pieței interne și contribuie substanțial la sănătatea și bunăstarea cetățenilor, precum și la interesele lor sociale și economice”. Ea a mai menționat că: „pentru a asigura un nivel înalt de protecție a vieții și sănătății umane, este necesar să se pună în aplicare politici eficiente în domeniul siguranței alimentare”.

Reprezentantul adjunct al FAO în Republica Moldova, Tudor Robu, susține că sistemele de siguranță alimentară sunt un domeniu strategic pentru guvern afirmând că: „proiectul va contribui la prima prioritate al Cadrului de programe de țară (2016 – 2022) privind creșterea competitivității produselor agroalimentare. FAO va implementa acest proiect pentru a sprijini eforturile Republicii Moldova în îndeplinirea angajamentelor prevăzute în cadrul Acordului de asociere cu UE și să dezvolte standardele de siguranță alimentară oferind, astfel, produse mai sigure pentru cetățenii noștri, precum și va contribui la creșterea  exporturilor cu aceste produse”.

„ANSA este foarte interesată să lucreze îndeaproape cu FAO și să beneficieze de asistența tehnică ce va consolida controalele oficiale privind siguranța alimentelor și comunicarea riscurilor. În calitate de autoritate responsabilă, ANSA este deschisă schimbului de experiență în domeniul planificării acestor controale și a organizării inspecțiilor bazate pe analiza riscurilor”, a declarat în cadrul discursului său directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Vladislav Cotici.

Yunus Bayram, directorul general adjunct pentru alimentație și control la Ministerul Agriculturii și Silviculturii din Turcia, a confirmat în cadrul atelierului de lansare faptul că: „proiectul va contribui la îmbunătățirea capacităților autorităților naționale pentru siguranța alimentelor și a actorilor din sectorul alimentar în domeniul inspecțiilor în baza riscurilor și va juca un rol important în dezvoltarea managementului de  gestionare a riscurilor”.

* Despre Programele de parteneriat  FAO – Turcia

Obiectivele programului vin să contribuie la asigurarea securității alimentare, reducerea sărăciei în zonele rurale și gestionarea durabilă a pădurilor; la fel sprijină combaterea deșertificării și păstrarea ecosistemele din Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Uzbekistan și alte țări de interes comun.

Înființată în 2007, prima fază a programelor de parteneriat FAO – Turcia pentru alimentație și agricultură (FTPP) a beneficiat de contribuții în valoare totală de 10 milioane de dolari americani, finanțate de Guvernul Turciei și fiind reprezentat de Ministerul turc pentru Agricultură și Silvicultură. În prima etapă a programului, cuprinsă între anii 2009 – 2015, au fost implementate 28 de proiecte în 16 țări.

În 2014 a început cea de-a doua etapă a programului FTPP împreună cu prima fază a unui nou Program FAO -Turcia privind dezvoltarea sectorului forestier (FTFP) cu alocarea resurselor financiare în valoare de 20 mil. de dolari, astfel încât contribuția totală a Turciei la aceste programe însumând 30 mil. de dolari SUA. 

Exit mobile version